Kotona kannattaisi tyytyä 80-prosenttiseen siisteyteen: "Ei ole vaarallista, jos tavaraa kertyy ruokapöydälle"

Miksi kotona ei kannata siivota liikaa? 6:59
KATSO MYÖS: Miksi kotona ei kannata siivota liikaa?

Moni siivoaa keittiön sekaista pöytää päivästä toiseen. Ammattijärjestäjän mukaan hermoja säästäisi, jos kotona tyytyisi 80-prosenttiseen siisteyteen – ja valitsisi taistelunsa.

Kun yllätysvieras ilmoittaa tulostaan, moni siivoaa vain vähän sinne päin. Samalla saavutuksen tunne tuppaa jäämään laimeaksi: taas jäi tekemättä tämä ja tuo, miksei täällä koskaan voi olla täysin siistiä?

Usein sataprosenttinen siisteys on mahdottomuus – sehän tarkoittaisi, että kodissa ei koskaan voi syödä tai juoda, koska siitä syntyy tiskiä, tahroja ja murusia. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto tyytyisikin 80-prosenttiseen järjestykseen.

Liikaa aikaa ei ole kellään, joten taistelunsa täytyy osata valita.

– Jos esimerkiksi leipoo vain kerran vuodessa, ei ole niin suurta merkitystä, missä järjestyksessä leivontatarvikkeet ovat. Niitä tarvitsee niin harvoin, Aalto kuvaa.

"Voisiko osan pöydälle kertyneistä tavaroista antaa vain olla?"

Varsinkin useamman asujan perheissä tuskaillaan ruokapöytien kanssa. Niille kertyy monistetta, meikkiä, roskaa ja roipetta, joka siivoustuokion jälkeen malttaa pysyä poissa vain hetken. Pöydän järjesteleminen onkin arjen loputon suo.

– Voisiko osan pöydälle kertyneistä tavaroista antaa vain olla? Ei se ole niin hirveän vaarallista, jos syömään kuitenkin mahtuu, Aalto sanoo.

Mutta kun lapset sotkevat koko ajan ja jättävät kirjansa kaikkialle! Mitä sellaisestakin tulee?

Laske rimaa, Aalto kehottaa. Jos perheenjäsenet joka tapauksessa sekoittavat pakkaa koko ajan, siitä ei kannata ajaa itseään hermostukseen joka päivä. Aluksi voisi ainakin päästää irti odotuksesta, että ruoka- ja tiskipöytä on koko ajan siisti.

– Joillakin on rima hirveän korkealla, kuin järjestys olisi sitä, että tavarat ovat koko ajan paikoillaan. Eiväthän ne voi olla, kun kodissa eletään. Tavarat vaihtavat paikkaa, kun asioita tehdään. Ei ole vaarallista, jos tavaraa hetkellisesti kertyy ruokapöydälle.

"Tärkeää on, että kodin järjestyksessä on perusrakenne"

Keittiön vallanneita hiustenlaittovälineitä ja työläppäreitä tärkeämpää on, että kyseisille esineille on jossakin oma paikka.

– Tärkeää on, että kodin järjestyksessä on perusrakenne. Kun itse haluan viedä tavarat keittiöstä paikolleen, pystyn viemään ne alle vartissa, Aalto sanoo.

Hän puhuukin kodin pintasotkusta – hötöstä, jota kertyy kaikkialle, mutta jota on myös helppoa raivata. Esimerkiksi sohvalle unohtuneen käytetyn pyyhkeen voi näppärästi heivata pyykkikoriin.

– Pintasotku on nopeasti raivattavaa, pinnoille kertyvää tavaraa, jonka vastakohta on sedimentti. Niin kauan kuin kodissa on vain pintasotkua, ei siitä tarvitse hirveästi stressata. Tavarat voi panna siistiin pinkkaan pöydän päähän ja vain antaa olla.

Katso myös: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä

Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä 1:13
Tällä ekologisella kotikonstilla puhdistat keittiön viemärin hetkessä.

Osittainen lähde: Ilana Aalto: Vartin voima, 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi (Atena, 2024)

 

Lue myös:

    Uusimmat