Kotkalaisen asianajajan puukottaja oli syyntakeinen

Nuori mies kuunteli huppupää alas painettuna syytteenlukua kotkalaisen asianajajan murhasta tänään Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeinen.

Kotkalaismies kuvaili selkein sanoin ja käsielein veritekoaan viime marraskuussa. Motiivejaan hän selitti rahapulalla ja pitkään jatkuneella alkoholin käytöllä.

Puolustus kiisti murhan. Sen mukaan kyse oli törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Puolustus myönsi syytteet törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjän mukaan mies surmasi 60-vuotiaan asianajajan puukolla tämän kotona iltamyöhällä Kotkassa. Ensin hän pakotti uhrin pojan sitomaan isänsä kädet ja jalat teipillä. Sitten hän sitoi pojan vastaavalla tavalla ja peitti kummankin silmät.

Uhrin poikaa kuultiin ääniyhteyden välityksellä. Hänen ja syytetyn kertomukset noin tunnin kestäneen tapahtumasarjan alkuvaiheista olivat yhtenäiset syyttäjän näkemyksen kanssa.

Syyttäjän mukaan mies vaati asianajajalta tämän pankkikortin tunnuslukua kiduttamalla tätä kiehuvalla vedellä. Syntyneessä rytäkässä mies kaatui selälleen ja uhri pääsi päälle.

– Sitten huidoin puukolla muutaman kerran, syytetty kuvaili.

Asianajaja sai kahdeksan pistoa molemmin puolin kaulaa. Niistä yksi osui kuolettavasti valtimoon. Syytetty kiisti suunnitelleensa surmaa.

Teko julma ja raaka

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsin mielestä murhan kriteerit täyttyvät, vaikka surmaa ei olisikaan tehty vakaasti harkiten.

– Teko oli julma ja raaka. Uhrin poika pakotettiin mukaan tilanteeseen. Kokonaisarvostelu puoltaa ankarampaa tulkintaa.

Poika vaatii henkisistä kärsimyksistä 50 000:ta euroa ja hänen siskonsa 25 000:ta euroa. Molemmat ovat joutuneet käymään terapiassa psyykkisten oireiden vuoksi. He vaativat myös lähes 20 000 euron korvauksia hautajaisista ja huoneiston korjauksesta.

Käräjäoikeus antaa jutusta kansliatuomion myöhemmin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat