Kotitöitä tekevä mies harrastaa vähemmän seksiä – mutta miksi?

Avioliiton auvoisessa satamassa oleva mies harrastaa sitä vähemmän seksiä, mitä enemmän hän tekee kotitöitä, väittää tuore tutkimus. Mutta miksi?

Tuoreen tutkimuksen mukaan aviomiehet, jotka tekevät enemmän perinteisiä "naisille kuuluvia" kotitöitä – kuten kokkaavat, siivoavat ja käyvät ostoksilla – harrastavat vähemmän seksiä verraten aviomiehiin, jotka eivät tee kotosalla niin paljoa yleisen käsityksen mukaan "feminiinisiä" kotitöitä.

Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, ettei nainen kokisi seksuaalista vetoa kumihanskoissa keittiön allasta puunaamaan mieheen: säännöllisesti kotitöitä tekevä mies ei itse johdata kumppaniaan makuukammarin puolelle yhtä innokkaasti. Se, että mies tekee kotitöitä, ei tee hänestä naisen silmissä epäseksikästä – se mitä miehen korvien välissä tapahtuu, on sitten eri juttu.

– Pariskunnat, joissa mies osallistui enemmän tyypillisesti naisen tekemiin kotitöihin, harrastivat vähemmän seksiä. Yhtä lailla niiden parien, joissa mies osallistui perinteisiin maskuliinisiin tehtäviin – kuten pihatöihin, laskujen maksamiseen ja autonhuoltoon – todettiin seksuaalisen kanssakäymisen olevan tiheämpää, tutkimusta johtanut Sabino Kornrich kuvailee Juan March -instituutista, Madridista.

Tutkimuksen mukaan sukupuoliroolit, joita miehet ja naiset ilmentävät kotitöissä, heijastuvat myös heidän seksuaaliseen käyttäytymiseensä.

– Kotitöillä on edelleen tärkeä rooli ilmaista omaa sukupuolta, maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä, Kornrich kertoo.

– Ei siis liene yllättävää, että seksuaalinen käyttäytyminen linkittyy perinteisiin käsitteisiin maskuliinisuudesta ja feminiinisyydestä.

Mies, älä jätä kuitenkaan kotitöitä tekemättä!

Tutkimuksen tekijät eivät kuitenkaan kehota miehiä nousemaan barrikadeille, heittämään kumihanskoja nurkkaan ja luutaa lattiaan tai kieltäytymästä tiskaamasta tiskejä:

– Miehet, jotka kieltäytyvät auttamasta kotitöissä voi aiheuttaa enemmän konflikteja avioliitossa ja alentavat vaimojen avio-onnea, Kornrich kuvailee.

Avioliiton, pariskunnan henkisen hyvinvoinnin sekä seksielämän kannalta olisikin ihanteellista, että kaikki kotityöt jaettaisiin tasaisesti.

– Aiemman tutkimustuloksen mukaan naisen avio-onni linkittyy oleellisesti miehen osallisuuteen kotitöissä, joita tekevät perinteisesti niin miehet kuin naisetkin.

Sosiologien mukaan useat eri tutkimukset kuitenkin osoittavat, että naiset tekevät edelleen suurimman osan kotitöistä.


Jaetaanko teillä kotityöt tasaisesti? Entä onko kotitöitä tekevä mies naisen silmissä epäseksikäs? Kommentoi!


Tutkimus julkaistiin American Sociological Review -julkaisussa ja se toteutettiin yhdessä Juan March Institutiin sekä Washingtonin yliopiston kanssa.Asiasta uutisoi ensimmäisenä SuomessaHelsingin Sanomat.

Lue myös:


AVA

Lähteet: Todayhealth.today.com, Theaustralian.com.au

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja