Avomaalla kasvatetut kotimaiset varhaisperunat näyttävät ehtivän ylioppilasjuhlien ja muiden samaan aikaan vietettävien juhlien pitopöytiin. Kuluneella viikolla vallinnut lämmin sää on edistänyt perunankin kasvua.
– Tyyni aurinkoinen sää on erinomainen keli perunalle, sillä harson alla lämpö pääsee nousemaan, sanoo kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen MTK:sta.
Kevätsäät ovat Suomessa kuitenkin niin arvaamattomat, ettei ensimmäisten kotimaisten varhaisperunoiden tarkkaa valmistumisajankohtaa voi vielä ennustaa. Parin viikon päästä ollaan jo viisaampia, Lavonen sanoo.
– Viime vuonna ensimmäiset varhaisperunat istutettiin jo helmikuun lopussa, aikaisemmin kuin koskaan, mutta kevät ei ollut suotuisa varhaisperunan kasvatukselle.
PERUNAFAKTAA:
– Varhaisperunan viljelyala on viime vuosina ollut 750-800 hehtaaria.
– Varhaisperunan viljelyala pieneni, kun perunan kansallinen tuki päättyi 2011. Sitä ennen ala oli 1000 hehtaarin luokkaa.
– Päätuotantoalue on Varsinais-Suomi, jossa viljellään kaksi kolmasosaa Suomen varhaisperunasta.
– Hankkijan Timo -lajikkeen lisäksi varhaisviljelyssä on useita muita lajikkeita, muun muassa Siikli, joka valmistuu yleensä heinäkuun puolella.
– Varhaisperuna on talviperunoita vähäkalorisempi: 100 gr/80 kcal.
– Ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelyala oli viime vuonna yhteensä liki 11 000 hehtaaria.
