Kotimaisen varhaisperunan huippu juhannusviikolla – luvassa myös uutta lajiketta!

perunat
Shutterstock

Lämmin alkukesä on hellinyt perunan kasvua ja aurinkoiset päivät ovat tuoneet niihin herkullisen maun.

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat saatiin koulujen päättäjäisten juhlapöytiin viime viikonloppuna. Nyt nostomäärät kasvavat päivittäin kohti juhannusta. Varhaisperunasesongin huippu osuu yleensä juhannusviikolle, mutta varhaisperunaa on tarjolla pitkälle heinäkuuhun.

Myös lajikevalikoima kasvaa kauden edetessä. Aluksi tarjonta on pääosin Timoa, mutta nopeasti mukaan tulevat muun muassa Solist, Carrera, Annabelle ja Colomba. Siiklin valmistumista odottaa moni sen makuun erityisesti mieltynyt. Pitkänomainen herkkuperuna on jalostettu Saksassa jo 1930-luvulla.

Uutena kotimaisena lajikkeena markkinoille on tulossa Borealin jalostama Jussi-lajike. Määrät ovat vielä tänä kesänä vähäisiä, mutta onnekkaimmat pääsevät maistamaan uutuutta.

Varhaisperuna on nopea keittää. Nopeimmillaan ne valmistuvat 8–12 minuutissa. Varhaisperunaa voi nauttia sellaisenaan, voin, sillin, savulohen, -muikun tai grilliruokien kanssa. Tilli ja varhaissipuli kuuluvat oleellisena osana varhaisperunan oheen. Varhaisperunasta valmistuvat monipuoliset ruoka-annokset. Yli jääneistä varhaisperunoista voi valmistaa herkullisia salaattiannoksia tai pyöräyttää ne vaikka grillissä. Vain oma mielikuvitus on rajana. 

Faktaa perunasta

Kotimaista varhaisperunaa tuotetaan 450 maatilalla vajaan 800 hehtaarin pinta-alalla. Perunoista 65 prosenttia kasvaa Varsinais-Suomen alueella, loput suurelta osin Etelä-Suomen alueella. Varhaisperunaa viljellään kuitenkin pienempinä määrinä koko maassa.

Suurin varhaisperunalajike on edelleen Hankkijan Timo, jota viljellään puolella kokonaisalasta. Toiseksi suurimmaksi lajikkeeksi on viime kesänä noussut saksalainen Solist-lajike ohittaen pitkäaikaisen kakkosen, perinteisen ja monien arvostaman Siiklin. Muita lajikkeita ovat Carrera, Annabelle, Colomba, Arielle ja Rikea.

Varhaisperunan istutukset alkavat normaalikeväinä maaliskuun lopulla ja jatkuvat huhtikuun. Varhaisperuna suojataan pakkasia vastaan aikaisimpien istutusten osalta muovilla ja harsolla, myöhemmin pelkällä harsolla. Kastelu suojaa perunaa pakkasen puremilta. Varhaisperunan kasvuaika on noin 55–60 vuorokautta.

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.