Oletko huomannut kaupassa? Erikoinen varhaisperunatilanne ihmetyttää: "Tilanne on viljelijöistä hämmentävä"

Varhaisperuna peruna
Kotimaista varhaisperunaa riittää nyt tarpeeseen. MTV

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan kotimaisia varhaisperunoita olisi nyt hyvin saatavilla, mutta silti osa kaupoista myy vain ruotsalaisia perunoita.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan varhaisperunakausi alkoi tänä vuonna erityisen varhain. Jo ennen toukokuun loppua kotimaista varhaisperunaa oli tarjolla, ja perunamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa kesäkuussa. Kauden varhaisuudesta ja suomalaisen varhaisperunan sadon markkinoille tulon ajankohdasta tiedotettiin hyvissä ajoin keskusliikkeitä, ja useissa kaupoissa onkin näkynyt kotimaista varhaisperunaa tarjolla ulkomaisen perunan rinnalla.

Osassa kaupoissa on kuitenkin tarjolla vain ruotsalaista uutta perunaa, vaikka kotimainen varhaisperunatarjonta olisi jo viikon riittänyt kattamaan kulutuksen.

– Tilanne on viljelijöistä hämmentävä, toteaa Naantalin Merimaskussa varhaisperunaa viljelevä Jukka Sariola.

Sariolan ajatukset edustavat koko tuotantosektoria, koska hän on myös MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja. Koko maan varhaisperunoista Varsinais-Suomessa tuotetaan yli 70 prosenttia.

– Joka päivä rannikolta ja saaristosta lähtee kymmeniä tonneja uutta tuoretta perunaa kohti markkinoita, joten saatavuudesta asia ei ole enää kiinni, Sariola painottaa. Kuluttajan kannattaa nyt kysyä kauppiaaltaan kotimaisen varhaisperunan perään.

Lähde: MTK

Katso, miten varhaisperunat pestään sekunneissa uudella suomalaisella keksinnöllä:

Potturi mullistaa perunoiden kuorimisen ja pesun 1:03


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat