Kotimainen tomaatti kasvaa nyt talvellakin

Köyliöläinen Härkälän puutarha rikkoo rohkeasti vihannesten kasvatukseen liittyviä uskomuksia ja ennakkoluuloja. Puutarhuri Olli Härkälä on aloittanut Suomessa tomaattien ympärivuotisen kasvatuksen. Pimeän ja kylmän talven viljelylle asettamat esteet on voitettu. Lisäksi kotimaiselle talvitomaatille on korkeahkosta hinnasta huolimatta löytynyt hyvät markkinat.

Suomessa on totuttu syömään kesällä kotimaista ja talvella ulkomaista tomaattia. Viljelijät ovat painiskelleet kesäisin ylituotannon kanssa. Tomaatin hinta on joinakin vuosina painut niin alas, ettei se ole kattanut edes tuotantokustannuksia. Osin tästäkin syystä Härkälän puutarhassa ajatukset kääntyivät ympärivuotiseen kasvatukseen. Ensimmäiset kokeilut alkoivat kolme vuotta sitten. Työ oli niin vaikeaa ja outoa, että oppia oli haettava Kanadasta saakka.

Puutarhuri Olli Härkälä arvioi olevansa oikealla tiellä, vaikka ongelmia tomaatin kanssa vielä riittää. Hän on talvituotannossaan päässyt lähes samaan satomäärän kuin kesällä. -Tomaatteja tulee viikossa noin kilon verran neliöltä. Ja koko tuotanto menee vaivatta markkinoille. Puutarhan koko vuoden liikevaihto nojaakin vahvasti talvitomaattiin. Härkälä kertoo lähteneensä talvituotantoon "yleisön pyynnöstä". -Kyllä tämä touhu sai alkunsa kuluttajapuolelta. Kotimaista kurkkuahan on jo vuosien ajan ollut tarjolla vuoden ympäri. Sitten ihmiset ryhtyivät kyselemään talvellakin kotimaista tomaattia, ja me ajattelimme, että yritetään. Tomaatit viedään omana jakeluna suoraan lähiympäristön kauppoihin sekä Rauman ja Porin seudulle.

Talvitomaatit myydään puolen kilon pahvirasiassa. Siinä on herkullisesti esillä tomaatin kokonainen terttu. Pakkauksen hinta on kaupassa 20 markan paikkeilla. Markkinointi on sujunut ilman suurempia ponnistuksia. Olli Härkälä on jo toisen polven puutarhuri. Hyvät ja luotettavat asiakassuhteet ovat syntyneet osin jo Ollin isän aikana.

Kotimainen poimitaan kypsänä

Ulkomaisen ja kotimaisen tomaatin laatu- ja makueroista puhutaan paljon. Härkälä perustelee kotimaisen erilaisuutta kasvatus- ja myyntipaikan läheisyydellä. -Me saamme kypsyttää tomaatin kasvihuoneessa täysin kypsäksi. Ulkomaiset poimitaan raakoina ja ne kypsyvät sitten matkan aikana. Se ei ainakaan paranna tomaatin laatua tai makua. Läheisyys ja nopeus ovat meidän ehdoton valttimme. -Monet kuluttajat arvostavat kotimaista tuotetta ja ovat valmiita ostamaan sitä kalliimmallakin hinnalla. Uskon silti, että kilpailu on kovaa kaupan tomaattitiskillä kotimaisen ja ulkomaisen tuotteen välillä. Härkälässä talvitomaattia viljellään kahdessa pitkälle automatisoidussa kasvihuoneessa. Niissä on yhteensä noin 8000 tomaatinvartta. Myös tomaattien pölytys on "automatisoitu". Puutarhaan tulee joka viikko Belgiasta kimalaispesä, jonka ahkerat asukkaat pörräävät kasvihuoneissa huolehtien yhdestä tomaatin tärkeimmästä asiasta eli pölyttämisestä.

(STT / MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat