"Kotimainen puu on kestävämpi" – näistä merkeistä tunnistat laadukkaan joulukuusen

Tuuhea ja paksu vai harvaoksainen ja siro? Joulukuusen ulkomuoto on makuasia, joskin huoneen koko ja tavaramäärä kannattaa ottaa huomioon kuusta valitessa. Joulukuusi vaikuttaa aina pienemmältä ulkotiloissa.

Joulupuun kestävyyteen vaikuttaa pääosin kolme tekijää.

– Koska puu on kaadettu, miten se on kuljetettu ja miten sitä on säilytetty, listaa joulupuuseuran sihteeri Päivi Rajakari.

Joulupuuseura suosittelee, että kuusi kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Lisäksi kuuset tulisi säilyttää väljästi pinottuna ulkotiloissa ja kuljettaa viimalta ja pölyltä suojattuna. 

– Asiakkaan kannattaa aina tiedustella puun alkuperää, milloin se on kaadettu ja kokeilla kestävätkö neulaset paikallaan, jos niitä vetää vastakarvaan, vinkkaa joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska.

– Ulkomaiset kuuset on kaadettu paljon aikaisemmin kuin kotimaiset. Ulkomaiset kuuset ovat myös altistuneet stressille matkan aikana, kun ne ovat olleet tiukasti pinottuina konteissa, eli kotimainen puu on ulkomaista kestävämpi, Ruuska sanoo. 

– Sisätiloissa, kuten myymälässä tai lämpimässä varastossa, kuusi kuivuu ja neulaset alkavat varista ennenaikaisesti. Pientä varisemista tapahtuu kuitenkin hyvästä hoidosta huolimatta, sillä kuusi pudottaa vanhimman neulasvuosikertansa syksyisin. Nämä neulaset saa pois, kun kopistelee kuusta ennen sisätiloihin tuomista, Rajakari kertoo. 

Sulata oikein

Ennen sisätiloihin tuomista kuusi on sulatettava hitaasti. Joulupuuseuran mukaan lämpötilaeron vuorokaudessa tulisi jäädä alle 10 asteeseen, kun kuusta siirretään paikasta toiseen. Sulatuspaikaksi sopii siis viileä tila, jossa kuusen annetaan sulaa 1–2 vuorokautta tyvi kylmässä vesiämpärissä.

Jos viileää tilaa ei ole, tuo kuusi pesuhuoneeseen. Suihkuta runkoa ja neulasia kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina sulatuksen aikana. Pesuhuoneessa kuusi sulaa muutamassa tunnissa. Poista mahdollinen verkko kuusen ympäriltä vasta sulatuksen jälkeen.

Sahaa kuusenjalasta pieni pala pois ennen kuin laitat kuusen jalkaan. Tämä parantaa puun vedenottokykyä. Tyven täytyy mahtua kuusenjalkaa ilman, että joudut kaventamaan sitä. Muista, että kuusi tarvitsee vettä jatkuvasti. Jos vesi pääsee loppumaan, varisevat neulaset ennen aikojaan.

***

Lue myös:

    Uusimmat