Kattava opas joulukuusen hoitoon – tällainen on suomalaisten suosikkikuusi

Joulukuusikauppa käy taas kuumana – miten kuusen saa säilymään hyvänä? 6:20

Mitä intohimoinen joulukuusimies on mieltä Helsingin Senaatintorin kuusesta?

Tuleeko teille joulukuusi? Valitsetko muovisen vai aidon kuusen?

Puolet suomalaisista hankkii kotiinsa joulukuusen. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa 13.12.2017.

– Vaikka tuntuu siltä, että ollaan moderneja eikä kunnioiteta perinteitä, tosiasiassa joulujuttu on se joulukuusi monelle suomalaiselle, kertoo Joulupuuseura ry:n puheenjohtaja Juha Ruuska.

Hong Kong -tavaratalojen marraskuussa 2016 toteuttamassa kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että kolmella neljästä suomalaisesta kuusi kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Kuusia aletaan yleensä hankkia joulukuun puolivälissä. Joulukuusikauppa kiihtyy joulua edeltävänä viikonloppuna, ja on huipussaan pari päivää ennen aattoa.

Kuusia tuodaan Suomeen myös esimerkiksi Tanskasta. Kotimainen kuusi on Ruuskan mukaan ekologinen vaihtoehto, koska se ei ole tehokasvatettu.

Hong Kongin mukaan viime vuonna suomalaiset valitsivat joulukuusekseen yleisimmin metsäkuusen. Toiseksi yleisin valinta oli muovikuusi, ja kolmanneksi yleisin pieni koristeinen hopeakuusi.

Mitä intohimoinen joulukuusimies sanoi Helsingin Senaatintorin kuusesta? Kannattaako kuusi hakea metsästä itse? Miten kuusen saa säilymään? Katso video ylhäältä!

Puutarhurin vinkit joulukuusen hoitoon!

1. Kuljetus: Kuusta voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoille kuusi tulee suojata kylmältä viimalta peitteellä tai pakkausverkolla.

2. Kotiin saapuessa: Jos sää on joulukuusta ostaessa pakkasen puolella, on kuusi parasta sulattaa ennen jalkaan asettamista mieluiten viileässä tilassa. Sahaa kotiin tullessasi puun tyvestä pala pois, laita sitten puu sulamaan, tyvi koko ajan vesiämpärissä. Sulata puuta muutaman vuorokauden ajan. Ellei viileää tilaa ole, voit viedä puun pesuhuoneeseen. Pidä tyvi vesiämpärissä ja suihkuta neulasto välittömästi kylmällä vedellä, ja toista se muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

3. Jalkaan asettaminen: Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta tarvittaessa. Sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti. Älä kuitenkaan kavenna tyveä.

4. Ylläpito: Kuusi säilyy parhaiten viileässä ilmassa: älä siis laita sitä aivan patterin viereen. Muista huolehtia, että jalassa on tarpeeksi vettä. Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusta voi kevyesti suihkutella sumupullolla kosteuden haihtumisen vähentämiseksi.

5. Kaikki kuuset ovat yksilöllisiä. Koska kaikki kuuset ovat erilaisia. Tarkkaile kuusen hyvinvointia päivittäin ja muuta tarvittaessa hoitomenetelmiäsi. Joskus neulasia voi tippua, vaikka tekisit kaiken oikein. Jos puu on kokenut stressiä edellisen kasvukauden aikana sääolosuhteiden, kuten kuivan syksyn johdosta, voi neulasia varista aiemmin. Aidoista kuusista pihtakuusi säilyttää neulaset parhaiten, muovikuusi taas kestää vuodesta toiseen.

Kyselytutkimus toteutettiin marraskuussa 2016 Tutkimusyhtiö CINT Oy:n paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Kyselytutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset ja vastaajia oli 1 014. Tutkimuksen lähtöotos oli kansallisesti edustava.​​​​​​​

Osittainen lähde: Hong Kong

Lue myös:

    Uusimmat