Eskon joulukuusi edustaa kolmatta vuotta peräjälkeen – tältä "muumio" näyttää: "On se pikkaisen ruskettunut"

Eskon joulukuusi edustaa kolmatta vuotta peräkkäin 0:40

Näinä päivinä kuusikauppa käy kiivaana. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse joulukuusiostoksille vaivautua. Savonlinnalainen Esko Oksa antoi kokeilumielessä vuonna 2016 metsästä hakemalleen joulukuuselle mahdollisuuden tuoda joulumieltä kotiin vielä loppiaisen jälkeenkin. Kuusi otti haasteen vastaan ja ilahduttaa Oksan perhettä kolmatta joulua peräjälkeen.

Metsätalousinsinööri Esko Oksa on mukana Luonnonvarakeskuksen ulkomaisten puulajien koesarjassa. Koesarjan tarkoitus on selvittää, mitä ulkomaisia puulajeja voisi tuoda Suomeen menestyksellisesti. Tiedolla on merkitystä esimerkiksi ilmastonmuutoksen kannalta.

Koesarjan sivujuonteena syntyi Oksan joulukuusikokeilu. Monena jouluna Oksan kotona on ollut erilaisia pihtalajeja.

– Toistakymmentä lajia on ollut, kaikki pärjänneet eri tavalla, Oksa kertoo.

Vuonna 2016 mies toi kotiinsa lännenpihdan joulukuusen roolia vetämään. Lännenpihta eroaa tavallisesta joulukuusesta siinä, että sen neulaset ovat suuremmat. Se myös pysyy tavallisesti pidempään vihreänä, eikä varista neulasia.

– Havukranssien tekijät ovat todenneet samaa, että lännenpihta on hyvin kestävä myös kuivana.

Tämän sai huomata henkilökohtaisesti myös Oksa, jonka lännenpihta vetää joulukuusen virkaa jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Väri ei enää ole erityisen vihreä

Oksa kertoo, että kuusen säilyttäminen vuodesta toiseen on sattuman kauppaa. Mies päätti pilke silmäkulmassa kokeilla, kuinka kauan lännenpihta säilyttää komean muotonsa ja värinsä.

Mutta miltä näyttää kolme vuotta vanha joulukuusi? Yllättävän hyvältä.

– On se pikkaisen ruskettunut tai tummanvihreäksi tullut, toteaa Oksa.

Vaimon värisilmä kallistuu tosin jo vähän ruskean kannalle.

Neulasia kolme vuotta joulukuusena palvellut lännenpihta ei ole juurikaan pudottanut, vaikka lopetti juomisen loppiaisena 2016. Syy saattaa olla kosteassa säilytystilassa. Oksan kuusi on saunakuusi, joka mahtuu sopivasti pimeän pesuhuoneen nurkkaan: kauas suihkusta, mutta saunan ovesta näkyvään paikkaan.

Lempinimen ”muumio” saaneessa kuusessa ovat palaneet ulkokäyttöön tarkoitetut, IP-suojatut valot yhtäjaksoisesti 18 000 tuntia. Turvallisuuden vuoksi pistorasia on pukuhuoneen puolella.

Olohuoneessa Oksilla on ollut tavallinen joulukuusi aina silloin tällöin jouluisin.

Viimeiselle matkalle klapeina

Kolmen vuoden ikäinen joulukuusivanhus on saanut paljon julkisuutta mediassa viime viikkoina. Esimerkiksi Aamulehti, Iltalehti sekä Ilta-Sanomat ovat uutisoineet aiheesta. Julkkiskuusen kohtaloon ei suuren yleisön huomio vaikuta. Tänä vuonna ”muumio” saa pitää vakiintuneen asemansa joulukuusena edelleen. Jatkosta ei kuitenkaan ole varmuutta.

– Kyllä se saa siellä olla, jos ei rupea neulasia heittelemään. Ei sitä ehdoin tahdoin pidetä, Oksa toteaa.

Kun lännenpihta on palveluksensa suorittanut, menee se poltettavaksi.

– Luulen, että se palaa aika hyvin, Oksa naurahtaa.

Tavallinenkin joulukuusi voi tuoda iloa vielä tammikuussa

Olisiko tavallista joulukuusta mahdollista säilyttää yhtä pitkään? Oksa ei usko, että voi, ellei kyseessä ole ulkokuusi.

Joulukuusen elinikää voi kuitenkin pidentää sahaamalla puun tyvestä pienen palan pois kuusta sisälle tuodessa. Näin puunrungon solukot aukeavat.

Lisäksi kuusen veden saannista on huolehdittava. Vettä on oltava joulupuulla kaiken aikaa.

Jos hoito onnistuu, kuusi lähtee kasvamaan sisätiloissa. Viikon tai kahden sisällä kuusessa voi nähdä uutta vihreää vuosikasvua. Latvakuusi tai vanhempi puu voivat tuottaa myös emikukkia, joista tulee aikanaan käpyjä.

– Parhaimmassa tapauksessa on punaisia kukkia oksien kärjessä, Oksa sanoo.

Ilo ei kuitenkaan ole monivuotinen. Hyvin hoidettu joulukuusi tuo kuitenkin iloa tammikuuhun.

Tavallista joulukuusta pidempään saattaisi säilyä lännenpihta, mutta Oksa kertoo, ettei kyseinen laji ole joulukuusen viljelijöiden suosiossa. Lännenpihtaan saattaa nimittäin tulla kirvoja, eivätkä sen neulaset ole aina täysin vihreät – vaikka ikä ei vielä painaisikaan, kuten Oksan kuusen tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat