"Kotimaassa odottaisi kidutus"

Vangitun iranilaisen kurdinaisen kohtalo ratkeaa huomenna. Nainen sai julkisuutta kesäkuussa, kun Turun Mikaelin seurakunta otti hänet hoiviinsa tämän saatua kielteisen päätöksen vuonna 2005 jättämästään ensimmäisestä turvapaikkahakemuksestaan.

Turun naiskeskus, Turun Mikaelin seurakunta ja Vapaa liikkuvuus -verkosto vetoavat iranilaisen kurdinaisen Naze Aghain turvapaikan puolesta Suomessa. Aghai on jättänyt turvapaikka-anomuksen poliisille jo kahdesti. Ulkomaalaisvirasto antaa päätöksen naisen tapauksesta perjantaina.

Viime torstaina Aghai vangittiin ja siirrettiin Helsingin Metsälän säilöönottokeskukseen. Samana päivänä nainen oli ollut kuultavana ulkomaalaisvirastossa turvapaikkapuhuttelussa.

- Poliisi pysäytti auton normaalin liikennevalvonnan yhteydessä pian ulkomaalaisvirastosta lähdön jälkeen. He halusivat nähdä Nazen paperit ja ilmoittivat, että hänestä on voimassa oleva etsintäkuulutus. Selitimme, että uusi turvapaikka-anomus on otettu vastaan, eikä etsintäkuulutus ole enää voimassa, Turun naiskeskuksen toiminnanjohtaja ja Aghain avustaja Raija Ala-Lipasti kuvaa viikon takaisia tapahtumia.

Poliisi päätti, että asia tulee selvittää Malmin ulkomaalaispoliisin kanssa. Malmilla Aghai päätettiin passittaa Metsälään säilöön. Ala-Lipasti epäilee, että tilanne oli järjestetty.

- Ei voi olla sattumaa, että juuri meidän auto ohjattiin liikenteen joukosta sivuun ja ainoastaan Nazelta kysyttiin henkilötietoja.

Sekä Ala-Lipasti että Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen ovat tyrmistyneitä suomalaisen virkavallan tavasta käsitellä turvapaikanhakijaa. Molemmat vakuuttavat Aghain olevan hengenvaarassa, jos hänet palautetaan takaisin kotimaahansa.

- Hän on paennut vainoa, kidutusta ja järjestettyä avioliittoa. Hän on Iranissa myös poliittisen kielletyn puolueen jäsen. Nyt kun hän on kääntynyt kristillisen kirkon puoleen hänellä olisi kotimaassaan vielä pahemmat olot, Ala-Lipasti sanoo.

Naze Aghai sai julkisuutta kesäkuussa, kun Turun Mikaelin seurakunta otti naisen hoiviinsa tämän saatua kielteisen päätöksen vuonna 2005 jättämästään ensimmäisestä turvapaikkahakemuksestaan. Aghai on ollut ennakkotapaus turvapaikan hakemisessa kirkolta, sillä seurakunnat saivat siihen keväällä Suomen ekumeenisen neuvoston ohjeet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat