Kotiin palannut suomalaistyöntekijä: Tällaista on Isisin riivaamalla alueella

Eilen Irakin kurdialueelta palannut suomalainen avustustyöntekijä kertoo Isisiä paenneiden kristittyjen kokevan, että maailma keskittyy kahden yhdysvaltalaisjournalistin mestaukseen, ja on unohtanut heidät.

– Viesti oli, että kahdesta mestatusta yhdysvaltalaisesta on puhuttu paljon, ja samaan aikaan kymmeniä tuhansia kristittyjä vainotaan mitä karmeimmalla tavalla, eikä siitä kerrota, sanoo  lähetystyöjärjestö Fidan työntekijä Juha Lehto.

Lehto palasi Erbilin kaupungista, jonka kristittyyn kaupunginosaan on arvioitu saapuneen jopa 60 000 kristittyä.

– Kuulin kertomuksia siitä, kuinka Isis muun muassa on ottanut kristittyjä naisia seksiorjikseen, kertoo Lehto.

– Kaupungin koko on tuplaantunut. Paenneet asuvat kouluissa ja teltoissa. Koulujen alkua on Erbilissä siirretty kuukaudella, jotta ihmiset saisivat yösijan.

Lehto kertoo arjen jatkuvan Erbilin kaduilla ainakin näennäisesti rauhallisena ja normaalina.

Kaupungissa oli yli 40 astetta lämmintä, ja Isisiä paenneet kärvistelivät teltoissa. Heille tuotiin muun muassa jääpaloja viilennykseen. Lehdon mukaan muun muassa ruuasta on pula.

– Teltassa asuva iso perhe jakoi aamupalakseen neljä kananmunaa. Lounaaksi oli keittoa. Ruokapuoli oli aika heikkoa.

Lasten arjen täytyy jatkua

Avustusjärjestöt keskittyvät paikallisten arkeen ja  lasten koulunkäynnin jatkumiseen.

– Erityisesti vanhemmat lapset ovat vaarassa ajautua rikollisille teille. Lapset ovat myös traumatisoituneet kauheuksista, ja silloin he tarvitsevat nimenomaan tavallisen arjen jatkumista selvitäkseen, sanoo Juha Lehto.

Hän kertoo Fidan olleen mukana järjestämässä esikoululaisille hiekkalaatikkoa.

– Siellä lapset eivät yleensä saa leikkiä hiekassa, koska sitä pidetään likaisena. Lapset olivat innoissaan hiekkalaatikosta, ja lopulta aikuisetkin hyväksyivät sen.

Lue myös:

    Uusimmat