Mainos

Kostonkierre paheni Irakissa

Irakilaisten keskinäiset väkivallan teot ovat vaatineet tänään kymmenien ihmisten hengen. Kyseessä uskotaan olevan shiiojen ja sunnien välienselvittely.

Irakin levottomuuksissa on saanut tänään surmansa useita kymmeniä ihmisiä. Aseistautuneet taistelijat hyökkäsivät sunnien suosimalle asuinalueelle Bagdadissa ja tappoivat yli 40 ihmistä.

Iskua epäiltiin kostoksi, sillä samassa Jihadin kaupunginosassa räjäytettiin lauantaiyönä pommi, joka tuhosi shiiojen moskeijan. Tällöin kuoli ainakin kolme ihmistä ja parikymmentä haavoittui.

Iltäpäivästä kaksi autopommia räjähti lähellä shiiamoskeijaa Bagdadin koillisosassa ja surmansa sai parikymmentä ihmistä. Lisäksi kymmeniä haavoittui. Hyökkäystä epäiltiin sunnien tekemäksi kostoiskuksi.

Sunnien asuinalueella riehuneet taistelijat ampuivat vastaantulijoita ja repivät ihmisiä ulos autoistaan lavastetuilla tarkastuspisteillä. Poliisin ja sisäministeriön mukaan miehet olivat tarkastaneet ihmisten henkilöllisyyspapereita ja etsineet tyypillisiä sunninimiä.

Silminnäkijät kertoivat, että taistelijat olivat rynnineet ihmisten koteihin ja tappaneet kaikki sisälläolijat. Ammuttujen joukossa oli myös lapsia. Sisäministeriö kertoi uhrien olleen sunneja.

Alue eristettiin ja sille julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

Poliisi pahasti korruptoitunut

Poliisi ja sunnipoliitikot syyttivät sunnialueen surmista radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin Mehdi-armeijaa, mutta ryhmä kielsi osallisuutensa. Läheisen sunnimoskeijan imaami syytti alueella partioivia poliiseja siitä, että nämä eivät reagoineet tapahtumiin.

Tänään julkaistun artikkelin mukaan väärinkäytökset Irakin poliisissa ovat tavanomaisia. Los Angeles Times kertoi Irakin sisäministeriön asiakirjoihin pohjautuen, että korruptio on Irakin poliisivoimissa yleistä ja poliisit ovat olleet mukana ryöstöissä, murhissa ja vankilaraiskauksissa.

Asiakirjojen mukaan yli 400:aa korruptiotapausta tutkitaan. Lisäksi poliisin epäillään osallistuneen kapinallisten pommi-iskuihin ja vapauttaneen terroristiepäiltyjä lahjuksia vastaan. Asiakirjoissa kerrotaan myös poliisien myyneen varastettuja ja väärennettyjä Irakin passeja sekä hakanneen vankeja kuoliaaksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.