Mainos

Kosovon pääministeri erosi

Uudeksi pääministeriksi on nimitetty Kosovon suojelujoukkojen, KPC:n komentaja, kenraali Agim Ceku.

YK:n hallinnassa olevan Kosovon pääministeri Bajram Kosumi on ilmoittanut eroavansa. Hallituslähteiden mukaan Kosovon hallituspuolueet painostivat Kosumin eroamaan. Kosumi itse sanoi eroavansa yleisen edun nimissä.

Ilmoitus pääministerin erosta tuli samaan aikaan, kun Kosovon tulevasta asemasta käytäviä neuvotteluja johtava Martti Ahtisaari oli vierailulla Kosovossa.

- Jatkamme neuvotteluja. Tämä tapahtuma ei vaikuta prosessiin, Ahtisaari sanoi uutistoimisto DPA:n mukaan.

Uudeksi pääministeriksi nimitettiin illalla Kosovon suojelujoukkojen, KPC:n komentaja, kenraali Agim Ceku. Hän on entinen Kosovon albaanien vapautusarmeijan UCK:n komentaja. KPC-joukot on aseistamaton organisaatio, joka koostuu suurimmaksi osaksi entisistä UCK:n sisseistä.

Serbian ensimmäisissä kommenteissa on paheksuttu Cekun nimittämistä Kosovon pääministeriehdokkaaksi.

- Esitys, että Ceku ottaisi näin suuren ja tärkeän poliittisen roolin, on merkki siitä, että etniset albaanit ovat menettämässä malttinsa ja valitsevat radikalisoitumisen, sanoi Kosovon kysymystä Serbiassa käsittelevän neuvoston johtaja Sanda Raskovic Ivic uutistoimisto Betan haastattelussa.

Tyytymättömyyttä Kosumin toimiin

Bajram Kosumi on saanut osakseen kansainvälistä arvostelua siitä, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi eri väestönosista koostuvan valtion luomiseksi, kun Kosovon tulevasta asemasta neuvotellaan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan arvosteli Kosumin hallitusta tammikuisessa raportissaan sanomalla, ettei hallitus ollut tehnyt tarpeeksi YK:n asettamien demokraattisten käytäntöjen toteuttamiseksi. Poliittisten lähteiden mukaan länsimaiden, mm. Yhdysvaltain, lähettiläät olivat painostaneet Kosumia eroamaan.

Kosumi esitti eronpyyntönsä presidentti Fatmir Sejdiulle, kun oli ilmennyt, ettei Kosumilla ollut enää oman puolueensa Kosovon tulevaisuuden liiton luottamusta.

Toinen hallituspuolue Kosovon demokraattinen liitto puolestaan erotti parlamentin puhemiehen Nexhat Dacin. Puolue oli tyytymätön hänen tapaansa toimia puhemiehenä nyt, kun valmistaudutaan neuvotteluihin Serbian hallituksen kanssa siihen kuuluvan Kosovon maakunnan tulevasta asemasta.

Kosovossa on ollut valtataistelua maakunnan presidentin Ibrahim Rugovan kuoltua tammikuussa.

Kosumi valittiin pääministeriksi vuosi sitten.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.