Kosovo suistui energiakriisiin – ensiavuksi kryptovaluuttojen louhinnan kielto ja 60 päivän hätätila

Kosovo on kieltänyt kryptovaluuttojen louhimisen energiakriisin vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Käsky kävi viime tiistaina kun selvisi että maa on vuosikymmenen pahimmassa sähkön tuotannon pulassa.

Sähkön halpa hinta Kosovossa on saanut monet nuoret louhimaan kryptovaluuttaa – pelkoa kun ei ole ollut tietokoneiden sähkönkulutuksesta.

Nyt tilanne on muuttunut ja sähkönkulutusta halutaan leikata.

Maan talous- ja energiaministeri Artane Rizvanolli on ilmoittanut, että paikat joissa kryptovaluuttojen louhintaa harjoitetaan, pystytään tarvittaessa jäljittämään.

Tuontisähkö on kallistunut

1,8 miljoonan asukkaan Kosovo saa yli 40 prosenttia energiastaan tuonnin kautta. Suurin osa siitä kuluu asuntojen talvilämmitykseen.

Ulkomailta tuotavan energian hinnan nousun vuoksi viranomaiset ovat joutuneet viime kuussa säännöstelemään sähkönjakelua.

Esimerkiksi maakaasun hinta on noussut Euroopassa yli 30 prosenttia, kun Venäjän tuottama maakaasun osuus on laskenut.

90 prosenttia Kosovon omasta energiantuotannosta puolestaan saadaan polttamalla ruskohiiltä, jonka käytöstä syntyy ilmansaasteita.

Kosovo julisti joulukuussa hätätilan 60 päiväksi, jotta energiantuotantoa voidaan järjestellä ja rahoittaa uudelleen.

Louhijalla 170 euron sähkölasku

Nimettömänä pysyvät kryptovaluutan louhija kertoo Reutersille maksavansa 170 euron kuukausittaista sähkölaskua. Hänen palkkansa on noin 2400 euroa kuukaudessa.

Louhinta on Reutersin mukaan erityisen suosittua serbien keskuudessa. He eivät tunnusta Kosovon valtiota ja kieltäytyvät maksamasta sähköstä.

Katso video: MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa.

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45

Lue myös:

    Uusimmat