"Presidentti on pelannut omaa uhkapeliään valtion rahoilla" – Miten käy bitcoiniin satsanneen pikkuvaltion?

Bitcoin toimii El Salvadorin virallisena valuuttana – mitä kryptovaluutan arvon romahtaminen merkitsee maan taloudelle? 3:59

Keskiamerikkalainen El Salvador on ensimmäinen valtio, joka otti bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana. Nyt maan maksukyky on vaakalaudalla.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on ostanut valtiolle 105 miljoonan euron edestä bitcoineja. Presidentti perusteli valtion siirtymistä bitcoineihin sillä, että näin pankkipalvelut saadaan niidenkin ulottuville, joilla ei vielä ole pankkitiliä.

Suomen Pankin johtava neuvonantaja Aleksi Grymin mielestä ajatus on ollut alusta asti älytön ja julkisten varojen tuhlaamista.

– Presidentti on pelannut omaa uhkapeliään valtion rahoilla.

Kyseessä ei ole aidot bitcoinit

Kaikkien yritysten El Salvadorissa täytyy hyväksyä bitcoinit maksuvälineenä. Valtio rakensi kansalaisille oman Chivo-lompakkosovelluksen, jonka avulla maksaminen tapahtuu.

Sovelluksen lataajat saavat rekistöröidyttyään 30 dollaria bitcoineina. BBC:n mukaan monet vaihtavat kuitenkin nopeasti bitcoinit dollareiksi.

Suomen Pankin Grymin mukaan lompakkosovellus Chivo on ainoa tapa, jolla bitcoineja voi maassa käyttää. Hänen mukaansa sovelluksessa olevat kryptovaluutat eivät ole oikeita lohkoketjussa olevia bitcoineja. 

– Kyse ei ole aidosti bitcoinien lohkoamisesta.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n maaraportin mukaan 99 prosenttia Chivo-lompakolla tsuoritetuista maksuista on tehty dollareilla. El Salvadorin kauppakamarin tekemän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia yrityksistä ei ole koskaan vastaanottanut maksuja bitcoineina.

Valtion lainat 800 miljoonaa

El Salvadorin valtionlainojen korot ovat nousseet ja 800 miljoonan dollarin joukkovelkakirjalaina erääntyy tammikuussa 2023. Valtion tärkeä rahoittaja IMF kehottaa poistamaan bitcoinin virallisena valuuttana. 

Valtion omistamien 2300 bitcoinin arvo on puolittunut, mutta valtiovarainministeri Alejandro Zelaya on sanonut taloudellisen riskin olevan minimaalinen.

Ekologinen kryptovaluuttakaupunki

El Salvadoriin on suunnitteilla kaupunki, joka rahoitetaan kryptovaluuttavelkakirjoilla.

Energia kaupunkiin saataisiin uudesta lämpövoimalaitoiksesta, jonka on tarkoitus antaa energiaa myös bitcoinien louhintaan. 

Bukele puhui Latinalaisen Amerikan kryptovaluutta konferenssissa ja kertoi kaupunkiin tulevan asuinalueita, kauppoja, palveluita, museoita, viihdettä, lentokenttä, satama ja junayhteys.

– Hiilidioksidipäästöt ovat nolla. Tästä tulee täysin ekologinen kaupunki.

Lue myös:

    Uusimmat