Kosmetologi tarjosi asiakkaille verianalyysipalveluita – tuomittiin sakkoihin luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona kosmetologin sakkorangaistukseen luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Päälle viisikymppinen nainen tarjosi vuosina 2018–2019 yrityksensä nettisivuilla verianalyysipalveluita.

Oikeuden mukaan verianalyysi toteutettiin ottamalla asiakkailta sormenpäästä verinäyte. Tätä tutkittiin mikroskoopilla ja kuvauslaitteella.

Verkkosivuillaan nainen kertoi tutkimuksen antavan tietoa kehon tilasta, esimerkiksi puutostiloista ja elinten kuormituksesta. Verianalyysin lisäksi nainen tarjosi muun muassa geenitestejä ja terveysvalmennusta.

Nainen kiisti syytteen. Hän katsoi, ettei hänen tarjoamaansa verianalyysipalvelua olisi pidettävä luvanvaraisena terveydenhuollon palveluna. Hänen mukaansa hänellä oli perusteltu syy pitää toimintaansa sallittuna, koska Valviran valvonta ei koske kosmetologeja.

Valvira: Edellyttää lupaa

Oikeudessa kuullun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan verianalyysipalvelut olisivat edellyttäneet ammatinharjoittajalta kuulumista terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin ja yritykseltä Valviran lupaa.

–  Valviran juristi on pääkäsittelyssä kertonut, että kaikki verinäytteenotto, johon liittyy diagnosointi tai analysointi, edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön osaamista ja käytännössä lupaa.

Oikeus totesi, että kosmetologipalveluihin ei yleisesti kuulu verikokeet ja verianalyysit. Näin nainen ei voinut olettaa, että hänen tarjoamansa toiminta on sallittua tai ainakin hänen olisi pitänyt selvittää asiaa paremmin, tuomiossa sanotaan.

Nainen tuomittiin 30 päiväsakkoon, josta maksettavaa hänelle tulee 570 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat