Korvatulehdus olikin syöpä – tyttövauva kuoli kahdeksan päivää diagnoosin jälkeen

Vasta vajaan vuoden ikäinen yhdysvaltalaistyttö kuoli aggressiivisesti levinneeseen syöpään vain reilu viikko diagnoosinsa jälkeen.

Leukemiaa sairastavan 5-vuotiaan Jamilla-tytön unelma kävi toteen: hän sai tavata Antti Tuiskun! Katso maistiainen koskettavasta tarinasta yllä olevalta videolta ja lue koko juttu tästä.

– 330 päivää. Sen hetken tyttäremme oli luonamme. Diagnoosin saamisesta kuolemaan kului vain kahdeksan päivää. Niin nopeasti kasvain tuhosi hänen kehonsa, kirjoittaa pienen Millie-tytön äiti, Jayshree Watkins  Love What Matters -sivustolla.

Vakava sairaus oireili itsensä peittäen. Milliellä todettiin korvatulehdus, joka on pikkulapsilla hyvin tavallinen. Vanhemmat eivät osanneet huolestua.

Huoli heräsi, kun tavallisesti puhelias, seurallinen ja mieluusti ruokaileva pikkutyttö alkoi muuttua. Milliestä tuli ärsyyntynyt ja hänellä esiintyi kuumetta tuon tuosta. Tyttö oli väsynyt ja haluton niin syömään kuin juomaankin. Seurallinen Millie ei suostunut enää kenenkään muun kuin äitinsä pideltäväksi.

– Tiesimme, ettei käytös ollut todellakaan normaalia. Veimme hänet saman tien lääkäriin. Tutkimusten jälkeen lääkäri kertoi, että Millien korvatulehdus oli levinnyt molempiin korviin. Tytölle määrättiin lisää antibiootteja ja meidät lähetettiin matkoihimme, Jayshree-äiti kirjoittaa.

Oireiden vuoristorataa ja diagnoosien pyörittelyä


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Aluksi lääkkeet vaikuttivat auttavan, mutta takapakki tuli nopeasti. Millien kuume nousi entistä pahemmaksi. Lääkärin vastaanotolla vanhemmille kerrottiin, että tytön korvatulehdus saattoikin olla keuhkokuume. Millie sai uudet antibiootit.

Toivo heräsi taas hetkeksi vain murentuakseen jälleen. Muutama päivän kuluessa vanhemmat huomasivat muutoksia Millien silmässä. Tytön silmäkuoppa oli oudosti mustunut, ei ollenkaan tavallisen mustelman tapaan. Samaan aikaan Millien kuume nousi uudelleen ja tytöstä tuli vetämätön.

Lääkärit huomasivat testeissään tytön kärsivän anemiasta, veren hemoglobiinin mataluudesta. Yksi lääkäreistä kiinnitti huomionsa Millien turvonneeseen vatsaan.

– Olimme sanoneet, että hänellä on Buddha-vatsa. Emme tajunneet, että pyöreä maha voisi tarkoittaa jotain vakavaa, Jayshree kirjoittaa.

Röntgenkuvauksissa havaittiin tytön maksan laajentuneen.

Pahin mahdollinen uutinen

Jatkotutkimusten jälkeen lääkärillä oli vanhemmille hyviä ja huonoja uutisia. Hyvä uutinen oli, että Millien oireilun syy oli selvinnyt. Huono uutinen oli, että syy oli syöpä, neuroblastooma, josta parantuu noin 80 prosenttia lapsista.

– Tuntui kuin joku olisi lyönyt minusta ilmat pihalle. Tyttärelläni oli 80 prosentin todennäköisyys jäädä henkiin? Tämä ei voinut olla mahdollista, äiti kirjoittaa.

Uutiset pahenivat. Kävi ilmi, että syöpäkasvain oli aggressiivisempi kuin kukaan oli odottanut. Se oli levinnyt ympäri tytön kehoa aina selkärangasta silmäkuoppiin. Surullinen selitys mustuneelle silmälle löytyi.

Syöpälääkärit uskovat, että sairaus oli alkanut kehittyä jo ennen Millien syntymää.

Viimeinen katse äitiin ennen taistelun päättymistä

Lukuisista eri hoidoista huolimatta Millien syöpää ei saatu kuriin. Vanhemmat eivät saaneet koskea vahvasti lääkittyyn tyttäreensä, mutta he viettivät sairaalasängyn vierellä aikaa pienelle lapselleen puhuen.

– Näin hänen sinisten silmiensä taistelevan rauhoittavia lääkkeitä vastaan. Kun hän kuuli ääneni, hän katsoi minuun. Se oli viimeinen kerta, kun näin hänen silmänsä avoinna, Jayshree-äiti kirjoittaa.

Millie kuoli kahdeksan päivää diagnoosin jälkeen – vain viisi päivää ennen kuin hän olisi ollut 11 kuukauden ikäinen. Pikkutytön taistelu oli päättynyt.

Vanhemmat keräävät varoja syöpälasten hoitoihin


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Surun murtamat vanhemmat ovat yrittäneet löytää kanavaa murhetta purkaakseen. He ovat keränneet rahaa syöpälasten hoitoihin jakamalla Millien tarinaa. Tytön isä, John Watkins, kilpaili Ironman-kisoissa lahjoittaakseen edesmenneen lapsensa nimissä rahaa syöpätutkimuksiin.

– Kun hyvästelimme tytärtämme sairaalassa, kerroimme hänelle tekevämme hänen nimissään suuria asioita, Jayshree kertoo yhdysvaltalaiselle The San Diego Union-Tribune -lehdelle.

Neuroblastooma on lasten yleisin aivojen ulkopuolinen kiinteä syöpä ja erityisesti alle kouluikäisten sairaus. Nuoren ikänsä vuoksi lapset harvoin pystyvät kertomaan oireilustaan täsmällisesti, mikä voi johtaa diagnoosin viivästymiseen.

Näin kävi Millien tapauksessa, mutta edesmenneen tytön vanhemmat aikovat tehdä kaikkensa, jotta mahdollisimman harva vanhempi joutuisi kokemaan musertavaa menetystä.

***

6:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja