Koronavirus voi tehdä busseista tautipesäkkeitä – HSL pyytää aivastamaan "nenäliinaan tai hihaan"

Suomessa on todettu jo kymmeniä koronavirustartuntoja. Taudin leviämisen niin sanotussa toisessa vaiheessa seuraa jo rajoituksia esimerkiksi julkisen liikenteen käyttöön. HSL kertoo olevansa varautunut tilanteeseen hyvin.

– Olemme varautuneet siihen, että voimme supistaa henkilökuntaa tarvittaessa, jos meillä ei ole riittävästi henkilökuntaa operoimaan liikennettä. Vaihtoehtoisesti, jos terveysviranomaiset käskevät, niin operointia voidaan myös vähentää, kertoo HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen MTV Uutisille.

Jos toiseen vaiheeseen edetään, ruuhkabusseja on vältettävä

Koronavirustartuntoja on Suomessa todettu viime päivinä noin kymmenen tapauksen päivävauhtia. 

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus on luokitellut koronan viiteen eri vaiheeseen, jonka toisessa vaiheessa todettujen koronatapausten määrä kasvaa ja leviää paikallisesti nopeasti, eikä tartuntaketjua pystytä enää selvittämään eli ei tiedetä keneltä kukin on tartunnan saanut. 

Toisessa vaiheessa pitää alkaa välttää ihmisjoukkoja eikä ruuhkabusseissa kulkemista esimerkiksi suositella.

Käsien pesusta muistutetaan myös busseissa

HSL on jo valistanut kuljettajiaan esimerkiksi käsien pesun tärkeydestä ja keskustelua on ollut myös siitä, miten virukset leviävät pisaratartuntoina.

– Sen lisäksi liikennevälineissä on erilaista kampanjointia – sekä omaa että THL:n materiaalia, Hulkkonen valottaa. 

Toistaiseksi THL:ltä ei ole tullut kehotusta HSL:lle lisätä siivousta liikennevälineissään.

– Tällä hetkellä olemme odottavassa tilassa. Valmius siihen kyllä toki on.

"Aivastelut nenäliinaan tai hihaan"

Hulkkonen painottaa kohteliasta peruskäytöstä julkisen liikenteen matkustajille.

– Aivastelut nenäliinaan tai hihaan. Jos ollaan kipeänä, ntoki pyydän miettimään sitä, onko tarpeen matkustaa julkisella liikenteellä. Jos on, niin toki matkustetaan. Mutta jos on mikä tahansa flunssa, niin toivotaan, että julkisilla liikkumista vältetään muiden ihmisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin takia, Hulkkonen sanoo.

Syytä paniikkiin ei Hulkkosen mukaan kuitenkaan ole.

– Olemme valmistautuneet ja varautuneet hyvin. Meillä on hyvä yhteistyö niin terveysviranomaisten kuin kaupunkienkin kanssa, hän rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat