Koronavirus mullistaa lentämisen: Hintojen kallistuminen ja muut vaikutukset voivat näkyä vuosia, sanoo professori – ”Osa on sitä mieltä, ettei vanhaan välttämättä palata”

Matkustaminen ei välttämättä palaa ennalleen: Matkustajaliikenne Suomen lentokentillä lähes pysähtynyt, tulevaisuudessa lennot kallistuvat ja matkustajia mahdollisesti seulotaan 7:15
Matkailututkimuksen professori kertoo, miten koronapandemia muuttaa lentomatkustamista.

Koronavirus mullistaa lentomatkailua. Sosiologian ja matkailututkimuksen professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta arvelee, että pandemian aiheuttamat muutokset näkyvät jopa vuosien ajan.

Honkanen pohti koronaviruksen vaikutuksia lentämiseen MTV Uutiset Liven lähetyksessä. Koko lähetyksen voi katsoa artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Honkasen arvion mukaan koronavirus muuttaa käyttäytymistä lentokentillä ja lentokoneissa eri tavoilla. Jatkossa lentokoneita ei välttämättä lastata täyteen ihmisiä, vaan penkkiriveille jätetään tyhjiä paikkoja, ja hygieniaan kiinnitetään muutenkin parempaa huomiota. Lisäksi lentoyhtiöt voivat pohtia kovempiakin keinoja koronaviruksen suitsimiseksi.

– Yksi lentoyhtiö on testaamassa asiakkaitaan, Honkanen sanoo.

Koronan sairastaneille on myös väläytelty jonkinlaista tunnusta, joka kertoisi muille, ettei henkilö voi enää kantaa tautia. Honkasen arvion mukaan tällainen ”koronapassi” on kuitenkin toistaiseksi lähinnä kuvitelmaa.

– On iso ongelma siinä, että emme voi olla ihan varmoja siitä, että kerran sairastettu korona tarkoittaa sitä, että saisi immuniteetin ja että immuniteetti kestäisi ikuisesti.

Jos kuitenkin varmuus saataisiin, Honkasen mukaan taudin sairastaneille pitäisi kehitellä jonkinnäköinen todistus.

Paluu normaaliin tapahtuu tuskin nopeasti

Honkanen arvelee, että koronapandemia tulee kallistamaan lentojen hintoja.

– Todennäköisesti hinnat kallistuvat, kun lentoja on vähemmän, ehkä matkustajiakin. Kyllä tämän tyyppisillä asioilla on ollut se merkitys, että hinta nousee.

Koronapandemian vaikutusten kestosta ei voida sanoa vielä mitään varmaa. Kovin pian normaaliin ei kuitenkaan olla vielä palaamassa.

– Juuri nyt näyttää siltä, että (pandemia) kestää kauan, ja rajoituksia tullaan purkamaan pikkuhiljaa. Todennäköisesti ulkomaille matkustaminen ei ole se, mistä aloitetaan. Pitäisin itsestäänselvänä, että lennot eivät normalisoidu ensi kesän aikana.

– Osa on sitä mieltä, ettei vanhaan välttämättä palata.

Lue myös:

    Uusimmat