THL:n ylilääkäriltä villi ehdotus: Hihamerkki koronan sairastaneille – "Tällä hetkellä jokainen meistä on toiselle uhka"

THL:n ylilääkäri sairastui koronavirukseen kuukausi sitten, eikä kaikki ole enää kuin ennen 11:34

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek on väläytellyt ideaa koronaveteraaninapista, hihamerkistä tai passista, joka kertoisi kantajan sairastaneen taudin niin, ettei tämä tartuta enää muita. 

– Jos saisimme varmuuden, että on jo sairastanut taudin ja on sitä suojaavia vasta-aineita, sellaiset ihmiset voisivat olla avaamassa yhteiskuntaa ilman, että olisimme toisillemme uhka. Tällä hetkellä jokainen meistä on toiselle uhka. Jos tietäisimme paremmin, ketkä ovat jo taudin sairastaneet, se olisi myönteinen tieto, jota voitaisiin hyödyntää myös hoidollisesti.

– Ymmärrän toki, että tästä on syntynyt erilaisia mielikuvia 40-luvulle, mutta ajatus oli se, että kyllähän meidän pitää tästä jotenkin päästä ulos.

Sairastui itse

Merkinnän koronan sairastumisesta voisi Nohynekin saa varmistetulla vasta-ainetestillä.

– Käytännössä se tapahtuisi niin, että jos pikaseulontatesti osoittaa positiivista tulosta, se varmistettaisiin vielä mikroneutralisaatiotestillä, joka osoittaa, että vasta-aineet todella toimivat. 

Katso Nohynekin koko haastattelu yllä olevasta videosta. 

Nohynek itse sairastui puolisonsa kanssa koronavirukseen noin kuukausi sitten ja kertoi oireistaan MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Oireilu alkoi kuumeilulla, virunväristyksillä, väsymyksellä ja lihassäryllä. Toisen viikon aikana tuli ripulia, haju- ja makuaistin täydellinen katoaminen, yskää ja voimakasta hengenahdistusta. Se oli kamala tauti. Kamalaa oli varsinkin epätietoisuus siitä, mihin suuntaan tauti on menossa.

Lue myös:

    Uusimmat