Koronaviruksen väitetään levinneen laboratoriosta, mutta todisteita väitteen tueksi on vaikea löytää – vahinkoja on silti käynyt ennenkin

Video näyttää, kuinka virukset leviävät ilmassa – tutkijat varoittavat: ”Kokoontumisia kannattaa välttää" 1:40
Video näyttää, kuinka virukset leviävät ilmassa – tutkijat varoittavat: ”Kokoontumisia kannattaa välttää"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti esittänyt väitteitä, joiden mukaan koronavirus olisi karannut kiinalaisesta laboratoriosta. Mutta onko väitteen tueksi todisteita? Selvitimme, mitä asiasta tiedetään.

Yhdysvaltain tiedustelu sai huhtikuussa kaksi varoitusta Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta tutkimuslaboratoriosta. Tiedustelutiedon mukaan lähteet olivat huolestuneita laboratorion turvallisuudesta ja johtamisesta ja pyysivät lisäapua.

Tietolähteen kerrotaan olleen huolissaan siitä, että laboratoriossa tutkitaan lepakoiden koronaviruksia, mikä aiheuttaa riskin SARS:n kaltaisesta tautiepidemiasta. SARS on myös koronavirus.

Wuhanilaisessa tutkimuslaitoksessa on todella tutkittu lepakoiden koronaviruksia, eikä se ole salaista tietoa. Laitos on julkaissut useita asiakirjoja tutkimuksistaan kansainvälisissä tiedejulkaisuissa, kertoo The Washington Post.

Uudenlaista koronavirusta Sars-CoV-2:ta raportoitiin ensimmäisen kerran Wuhanissa myöhään viime vuoden lopulla. Useissa teorioissa on linkitetty tutkimuslaitoksen sijainti ja viruksen uskottu lähtöpaikka, mutta faktantarkistajat eivät ole löytäneet varsinaisia todisteita väitteiden tueksi. 

Tiedustelupalvelu katkoi huhuilta siivet

Huhtikuun 30. päivänä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu päätti puuttua hurjimpiin spekulaatioihin, ja julkaisi lausunnon, jossa se kumoaa koronaviruksesta laajimmin levinneitä salaliittoteorioita – kuten väitteitä siitä, että virus olisi luotu bioaseeksi.

– Tiedusteluyhteisö yhtyy laajaan tieteelliseen konsensukseen siitä, että COVID-19 ei ole ihmisen tekemä tai geneettisesti muokattu, lausunnossa todetaan.

Tätä tietoa tukevat myös aiemmat tutkimukset, jotka osoittavat viruksen syntyneen luonnollisella tavalla. 

Se siis tiedetään, ettei koronavirus ole ihmisen tekemä. Tiedustelupalvelu kuitenkin ilmoitti tutkivansa yhä sitä, siirtyikö virus ihmisiin eläimestä vai karkasiko se laboratoriosta vahingossa.

Presidentti Trumpilta kysyttiin samana päivänä, onko hän nähnyt todisteita siitä, että virus todella on karannut laboratoriosta. Tähän presidentti vastasi myöntävästi, muttei suostunut tarkentamaan asiaa enempää. Jää siis epäselväksi, onko asiasta todella näyttöä.

Vahinkoja on käynyt ennenkin

Jos viruksen karkaamisesta laboratoriosta ei anneta lisätodisteita, on vaikea sanoa, millä tavalla virus olisi voinut karata laboratoriosta. 

Se tiedetään, että vahinkoja voi käydä myös valvotuissa olosuhteissa.

Yhdysvalloissa armeija esimerkiksi lähetti vahingossa kuolleiden itiöiden sijaan elävän pernaruton näytteitä yhdeksään laboratorioon ja Etelä-Korean armeijatukikohtaan vuonna 2015. 

Alemman turvaluokituksen laboratorioissa sattuvat vahingot eivät yleensä ylitä uutiskynnystä.

BBC:n mukaan maailmassa on vain hieman yli 50 laboratoriota, jotka ovat korkeimmassa turvaluokituksessa. Wuhanin tutkimuslaitos on luokiteltu tällaiseksi, mutta tiedosta ei ole virallista vahvistusta, sillä turvaluokitusten standardeista ei ole sovittu kansainvälisissä sopimuksissa.

Korkeimman turvaluokituksen laboratorioiden turvajärjestelyt ovat erittäin monimutkaisia, ja kaikki huolet niiden toteutumisesta tulisi ottaa vakavasti. Wuhanin tutkimuslaitos on jyrkästi kiistänyt liittyvänsä uuden koronaviruspandemian puhkeamiseen.

Samat neljä turvaluokitusta ympäri maailman

Virusten tutkimisessa käytetään neljää turvaluokitusta. Ensimmäinen on BSL-1 (Biosafety Level 1), jota käytetään ihmisille harmittomia viruksia tutkittaessa.

Varotoimenpiteet nousevat turvallisuusluokituksen mukana. Kaikista korkein, eli BSL-4, on käytössä laboratorioissa, jotka tutkivat erittäin vaarallisia taudinaiheuttajia, kuten ebolavirusta.

WHO on pyytänyt turvaluokitusten vahvistamista kansainvälisesti, mutta toistaiseksi niiden käyttöä eivät sido esimerkiksi sopimukset tai asetukset.

Jos tutkimuslaitokset eivät täytä standardeja, eivät ne saa rahoitusta, eivätkä ne voi myöskään myydä kehittämiään tuotteita kaupallisilla markkinoilla.

Wuhanin laboratorio on saanut rahoitusta Yhdysvalloilta.

Salamyhkäinen Kiina

Kansainvälinen bioturvallisuusyhteisö on myös kyseenalaistanut Kiinan viestin siitä, että Wuhanin kalatori on viruksen alkulähde, kertoo Lentzos BBC:lle.

Suurin osa varhasista tapauksista linkitettiin suoraan torille, mutta osassa linkkiä ei löytynyt. On kuitenkin mahdollista, että torin ja tartunnan välinen linkki on vain jäänyt huomaamatta. Kiinaa on arvosteltu rajusti tutkimustiedon salaamisesta ja tilanteen peittelystä.

Tiedetään, että Kiina viivytteli viruksesta kertomista yli kuukauden. Kansainvälinen yhteisö vaatii, että Kiinan viranomaiset olisivat avoimempia tiedon jakamisessa. 

Kiinan salamyhkäisyys ei lisää sen uskottavuutta, mutta mitään pitäviä todisteita viruksen laboratoriosta karkaamisesta, vahingossa tai tahallaan, ei tähän mennessä ole nähty julkisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat