Koronaviruksen mysteeri: Kummallisen valikoiva vitsaus – miksi se on vaarallinen vain joillekin?

8:19
Video: Koronavirus leviää pisaratartuntana, mutta miten se selviytyy ilmassa? Suomalaistutkijat uskovat läpimurtoon lähiviikkoina

COVID-19 koronavirus on saanut nopeasti koko maailman sekaisin ja tutkijat ymmälleen.

Science-sivusto pohtii, että uusi koronavirus on kummallisen – ja samalla traagisen valikoiva. Vain jotkut tartunnan saaneista sairastuvat. Virus on tappanut myös perusterveitä nuoria potilaita, vaikka iäkkäät ihmiset ovat olleet selvästi riskiryhmässä.

Mistä tämä johtuu?

Tutkijat pohtivat, että vastaus koronaviruksen vaarallisuuteen tai toisaalta vaarattomuuteen saattaa piillä tartunnan saaneiden potilaiden geeneissä.

Potilaiden DNA:sta pyritään nyt löytämään sellaisia muuttujia, jotka mahdollisesti vaikuttavat koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Löydökset voisivat jatkossa auttaa löytämään sellaiset ihmiset, jotka kantavat geeneissään riskiä vakavalle koronasairastumiselle.

Science-sivusto kertoo, että tutkimus on parhaillaan käynnissä ja siihen kuuluu tuhansia osallistujia. Ihmisten DNA:ta on kerätty esimerkiksi Italian epidemia-alueelta.

Tavoitteena on verrata vakavasti sairastuneiden, aiemmin terveinä olleiden potilaiden DNA:ta sellaisten koronakantajien DNA:han, joilla ei ole oireita.

Artikkeliin on haastateltu Helsingin Yliopiston Molekyylilääketieteen (FIMM) instituutin tutkijaa Andrea Gannaa. Hänen mukaansa ihmisten geneettinen herkkyys koronavirukselle on vielä tässä vaiheessa erittäin avoin kysymys. Tutkimus on kuitenkin käynnissä.

Toistaiseksi ei osata ennakoida, mitä geenienmetsästyksestä ilmenee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja