Miksi koronavirus tappaa selvästi enemmän miehiä kuin naisia? – Vastaus voi löytyä terveyshistoriasta: "Diabeetikoilla on pahimmassa tapauksessa 8-kertainen riski kuolla"

Espanjan kuolinluvut yhä kasvussa - Britanniakin otti tiukat toimet käyttöön 1:43
Video: Espanjan kuolinluvut ovat yhä kasvussa.

Espanjalaistutkimuksen mukaan maassa koronavirukseen kuolleista suurin osa on ollut yli 80-vuotiaita miehiä. Sairastuneita on ollut lähes yhtä paljon molemmista sukupuolista, mutta kuolleisuus nousee etenkin miesten kohdalla. 

Espanja on yksi Euroopan suurimmista koronaviruskärsijöistä. Maassa on varmistettu lähes 60 000 koronatapausta ja kuolleita on yli 4300. Tuoreen tutkimuksen mukaan yleisimmin koronavirukseen ovat kuolleet yli 80-vuotiaat miehet, joilla on terveyshistoriassaan erityisesti sydän- ja verisuonisairauksia.

Espanjalainen tutkijaryhmä analysoi yli 16 000 varmistettua koronavirustapausta ja 566 kuolemantapausta selvittääkseen taudin tarttumistapaa ja vaarallisuutta. 

Kuolleista suurin osa miehiä

Tutkijaryhmän mukaan koronavirus vaikuttaa eri sukupuoliin samalla tavalla, mutta Espanjassa kuolleista suurin osa on silti ollut miehiä.

Kaikista analysoiduista koronavirustapauksista miehiä oli 51 prosenttia ja naisia 49 prosenttia, mutta kuolleista miehiä oli lähes kaksinkertaisesti enemmän kuin naisia: kuolleista 376 oli miehiä ja 190 naisia.  

Espanjassa tehohoitoa vaatineista tapauksista 74 prosentilla oli ollut muitakin perussairauksia. 

– Sairaus vaikuttaa tiettyihin riskiryhmiin enemmän. Kuolleisuus on korkeampi ihmisillä, joilla on ollut aikaisempia hengitystieongelmia, korkeaa verenpainetta tai esimerkiksi diabetesta, toteaa Fernando Simón Espanjan terveysministeriöstä espanjalaislehti El Paisille

Tehohoitoon joutuneista suurimmalla osalla perussairauksia

Tutkimuksessa tehohoitoa vaatineista henkilöistä 64 prosentilla oli aikaisempia sydän- ja verisuonitauteja, 19 prosentilla hengitystieongelmia ja 16 prosentilla muita aikaisempia sairauksia.

Espanjan lisäksi myös muista maista on julkistettu samankaltaista dataa. 

Kiinassa yli 44 000 varmistetun tapauksen kattavassa tutkimuksessa kuolemantapaukset olivat vähintään viisi kertaa yleisempiä diabetestä sairastavilla. 

– Koronaviruksen kuolleisuus vaihtelee maittain 0,9 ja 3 prosentin välillä. Diabetespotilailla kuolleisuus on noussut jopa 7,3 prosenttiin, mikä tarkoittaa sitä, että pahimmassa tapauksessa diabeetikoilla on jopa kahdeksankertainen riski kuolla koronavirukseen, toteaa Espanjan diabetesliiton edustaja Alfonso López Alba

Lue myös:

    Uusimmat