Koronavirukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu jo yli puoli miljoonaa – WHO: "Pahin on vielä edessä"

Lähes puoli miljoonaa ihmistä asetettu koronakaranteeniin Kiinassa – tautitilanne yhä vakava ja monimutkainen 1:25
Video: Lähes puoli miljoonaa ihmistä asetettu koronakaranteeniin Kiinassa – tautitilanne yhä vakava ja monimutkainen.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan sairastuneita on jo yli 10 miljoonaa ympäri maailman.

Maailmanlaajuisesti koronavirukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu nyt yli puoli miljoonaa, selviää muun muassa yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.

Yliopiston seurannan mukaan sairastuneita on yli 10 miljoonaa. Testauskapasiteetti ja tilastointitavat vaihtelevat jonkin verran maittain. Todelliset tartunta- ja kuolinmäärät ovat todennäköisesti tilastoituja korkeampia, sillä kaikkia tapauksia ei todenneta testein.

Koronaviruspandemia ei puolen vuoden jälkeen ole vielä lähelläkään loppuaan, sanoi Maailman terveysjärjestö WHO maanantaina. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että pahin on vielä edessä.

WHO kertoi myös lähettävänsä ensi viikolla Kiinaan työryhmän tutkimaan viruksen alkuperää.

Epidemia kiihtyy USA:ssa ja Intiassa

Eniten kuolemia ja tartuntoja on tilastoitu Yhdysvalloissa. Virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu maassa yli 125 000 ja tartuntoja varmistettu yli 2,5 miljoonaa.

Monet osavaltiot ovat Yhdysvalloissa pyrkineet poistamaan koronarajoituksiaan viime viikkojen aikana. Ympäri maata on kuitenkin viime aikoina laitettu rajoitustenhöllennyssuunnitelmia tauolle tai vedetty koronarajoituksiin tehtyjä helpotuksia takaisin.

Lukuisissa osavaltioissa on havaittu huomattavia piikkejä tartuntojen määrässä. Monessa osavaltiossa, joissa tartunnat ovat kovassa nousussa, on pulaa tartuntojen jäljittäjistä, kertoi yhdysvaltalainen CNN maanantaina.

Tartuntojen määrät nousevat myös muun muassa Intiassa, jossa raportoitiin brittilehti The Guardianin mukaan maanantaina toista päivää peräkkäin lähes 20 000 uutta koronatapausta. Pahiten viruksesta ovat kärsineet tiheään asutetut kaupungit.

Mumbaissa rajoitusten kestoa on tilanteen pahenemisen vuoksi pidennetty kuukaudella. Kokonaisuudessaan tartuntoja on vahvistettu Intiassa yli 500 000, neljänneksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen, Brasilian ja Venäjän jälkeen. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on maassa todettu yli 16 000.

Rajoituksia palautetaan

Kiina kertoi viikonloppuna asettaneensa liki 500 000 ihmistä tiukkaan karanteeniin pääkaupunki Pekingin ympäristössä uusien koronatartuntarypästen hillitsemiseksi. Viranomaiset varoittivat sunnuntaina tautitilanteen olevan yhä vakava ja monimutkainen.

Pääkaupunki Pekingissä ja viereisessä Hebein provinssissa on todettu satoja uusia tartuntoja viime viikkoina. Viranomaisten mukaan Hebeissä sijaitseva Anxinin alue eristetään täysin ja sitä valvotaan samoilla tiukoilla toimenpiteillä kuin Wuhanin kaupunkia aiemmin tänä vuonna.

Rajoitusten mukaan jokaisesta taloudesta vain yksi perheenjäsen saa lähteä kerran päivässä ulos hankkimaan välttämättömiä tarvikkeita kuten ruokaa tai lääkkeitä.

Uusien rajoitusten asettamista on harkittu myös muualla maailmassa. Guardianin mukaan muun muassa Australiassa Victorian osavaltiossa on harkittu rajoitusten palauttamista. Euroopassa rajoituksia on sen sijaan höllennetty varsin laajalti ja maiden välistä matkustamista on tähän mennessä myös helpotettu.

Euroopan unioni on osoittanut myös halukkuutta avata ulkorajojaan joillekin maille heinäkuun alusta lähtien. EU:n jäsenmaiden on määrä saada tiistaina päätökseen äänestys niin sanotusta "turvallisten maiden" listasta. Listan maista saisi matkustaa vapaasti EU:n rajojen sisäpuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat