Moni haluaa selvittää ilman lääkäriä, olivatko oireet koronaa: Helsinkiläisapteekki tarjosi tähän ratkaisun – sitten tapahtui yllätyskäänne

0:33
Tästä koronaviruksen oireet voi tunnistaa!

Apteekki 360 Helsingin Hakaniemessä alkoi ottaa laboratoriossaan koronan vasta-ainetestejä tällä viikolla. Testien saatavuudessa ilmeni heti kättelyssä kuitenkin iso viive, joten toistaiseksi testaajia otetaan vain jonotuslistalle. 

Monet muutkin yksityisen puolet toimijat ovat kertoneet aloittavansa koronan vasta-ainetestit tässä kuussa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoo aloittavansa testit ensi viikolla. Aluksi testataan hoitohenkilökuntaa.

Apteekki 360:sta kerrotaan, että apteekin vasta-ainetutkimukset analysoidaan laboratoriossa Saksassa, jossa on tällä hetkellä isoja viivästyksiä johtuen muun muassa suurista testausmääristä. Apteekki ehti tällä viikolla jo aloittaa testien ottamisen ennen kuin saatavuusongelma ilmeni. 

Apteekki alkaa purkaa jonoa, kun testejä taas saadaan, mutta tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa, milloin se on. 

Varaa aika taudin jälkeen, kun olet terve

Yksi testi maksaa 125 euroa. Testiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Apteekkari Tiina Vaitomaa Hakaniemen Apteekki 360:sta kertoo, että asiakkaat voivat ilmoittautua tällä hetkellä testausjonoon.

– Kun asiakas on kärsinyt voimakkaasta hengitystieinfektiosta tai muista koronalle tyypillisistä oireista ja oireiden alkamisesta on kulunut jo vähintään kaksi viikkoa ja asiakas on nyt terve ja oireeton, hän voi terveenä varata ajan ilman lääkärin lähetettä COVID-19-vasta-ainetutkimukseen. Tällä hetkellä testien saatavuus on rajoitettua, joten asiakkaat voivat ilmoittautua testijonoon sähköpostitse, Vaitomaa sanoo.

Apteekki 360 muistuttaa, että testiin ei kannata tulla liian aikaisin, koska vasta-aineen muodostuminen kestää oman aikansa. Testi otetaan verinäytteenä. 

Testissä selviää, onko ihmisen kehossa koronan vasta-aineita, mutta apteekki korostaa, että se ei anna täyttä varmuutta siihen, onko ihminen sairastanut koronan. 

– Covid-19-vasta-ainetestit, kuten koronavirustestitkään eivät anna edelleenkään 100 prosentin vastausta sairauteen eikä tällä hetkellä kansainvälinen tiedemaailmakaan vielä tiedä tuovatko vasta-aineet immuniteettia koronaa vastaan, joten niin positiivisen kuin negatiivisenkin tuloksen saatuaan ihmisten täytyy edelleen huolehtia turvaväleistä ja huolellisesta käsihygieniasta, välttää tarpeettomia ihmiskontakteja ja olla tarpeen mukaan karanteenissa ohjeistusten mukaan turvatakseen omaa ja läheistensä terveyttä. 

Hus aloittaa testit pääsiäisen jälkeen

Julkisella puolella varsinaisiin koronatesteihin pääsemiseen on ollut tiukat kriteerit. Moni haluaisikin turvautua yksityisen puolen vasta-ainetesteihin etsiäkseen vastausta siihen, ovatko heidän oireensa olleet mahdollisesti koronaa.

THL kertoi tällä viikolla kutsuvansa ihmisiä vasta-ainetutkimukseen satunnaisotannalla liittyen tutkimukseen, jossa selvitetään koronaviruksen leviämistä väestössä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus alkaa tehdä vasta-ainetestejä ensi viikolla eli pääsiäisen jälkeen. Testejä tehdään ensin muun muassa sairaalan henkilökunnalle. Husissa testiin pääsee vain lääkärin lähetteellä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja