Koronatesteistä ei päästä eroon niin kauan kuin virus kiertää maailmaa – näin testauskriteerit tulevat muuttumaan

6:41
Koronatestauskriteerit ovat muuttuneet ympäri Suomea, mikä rooli testaamisella on tulevaisuudessa? Johtajaylilääkäri vastaa.

Koronatestauskriteerit ovat muuttuneet viime viikkoina eri puolilla Suomea. Mikä rooli testaamisella on tulevaisuudessa, kun yhä useampi on rokotettu kahteen kertaan? Näin vastaa testausvalmiuden koordinaatioryhmän johtaja. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Koronatestauksen perusteita on viime aikoina muutettu monilla alueilla Suomessa. 

Esimerkiksi Uudellamaalla koordinaatioryhmä päätti eilen, että koronatestiä ei tarvita lievästi oireilevalta, jos hän on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko. Myöskään heidän, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronavirusinfektion puolen vuoden aikana, ei tarvitse lieväoireisina hakeutua testiin.

Kahdesti rokotettujen tulee kuitenkin hakea testiin myös lievissä oireissa, jos Omaolo tai terveydenhuollon työntekijä ohjaa testiin, jos kuuluu riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia tai on raskaana. Myös siinä tapauksessa, että on altistunut koronavirukselle, on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tai ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukas tai henkilökuntaa, testiin tulee hakeutua lievissäkin oireissa.

Testejä tarvitaan yhä

Testejä kuitenkin tarvitaan edelleen, toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja koronatestausvalmiuden koordinaatioryhmän johtaja Mikko Pietilä.

– Epidemian toivottavasti koko ajan laantuessa voidaan siirtyä kohti normaalimpaa diagnostiikkaa. Tässä vaiheessa testi tarvitaan kuitenkin vielä sellaisessa tilanteessa, jossa ihminen on altistunut koronalle ja hänellä on koronan oireita. Samoin aina tilanteissa, joissa potilaan vointi sitä edellyttää.

Lasten testaus puhuttaa

Lapset saattavat Pietilän mukaan voida jatkossa säästyä testiltä aikuisiakin useammin.

– (Koronatestausvalmiuden koordinaatio)ryhmän asiantuntijajäsenten varsin yksimielinen mielipide on se, että mikäli alle 12-vuotias ei tarvitse vointinsa vuoksi yhteydenottoa terveydenhuoltojärjestelmään tai mikäli hänellä ei ole tiedossa esimerkiksi samassa kotitaloudessa ilman täydellistä rokotussuojaa olevia yli 16-vuotiaita, testausta ei tarvittaisi.

Käytännöt vaihtelevat

Testauskäytäntö ei ole vielä sama koko maassa, mutta Pietilä uskoo, että suunta on sama kaikkialla.

–Tässähän on kysymys myös siitä, että kun syksyn flunssakausi etenee, ilman tällaista rationalisointia oireilevia ihmisiä voi olla hyvinkin paljon. Ja silloin täytyy miettiä, miten pystymme kapasiteetin turvaamaan mutta toisaalta siirtymään kohti normaalia. Eihän normaalitilanteessa ole ennenkään kaikkia taudinaiheuttajia testattu. 

Pietilä muistuttaa, että tärkein asia koronan leviämisen ehkäisyssä testauksen vähetessä on tuttu: vastuullinen käytös.

– Kun huolestuneita äänenpainoja on tullut siitä, että millä sitten estetään taudin leviäminen, jos ei testata, yksinkertainen vastaus on tietysti se, että pysymällä kotona, jos on sairas. Ohjeistus on ollut aina se.

Testien määrä vähenee jopa kymmeniä prosentteja

Lähitulevaisuudessa testien määrä voi tuoreiden linjausten ansiosta Pietilän mukaan vähentyä useita kymmeniä prosentteja. Testejä on tehty enimmillään kymmeniä tuhansia päivässä.

Valmius palata testaamaan enemmän on yhä olemassa, jos koronatilanne alkaa esimerkiksi rajoitusten purun myötä taas pahentua.

– Tässä voi tulla vielä takapakkiakin, mutta toivottavasti näin ei käy.  

Pietilä uskoo, että koronatestejä tehdään Suomessa jopa tapauksessa tulevaisuudessakin.

– Testejä tehdään niin kauan kuin tautia ylipäätään maailmalla merkittävissä määrin kiertää. Meidän täytyy säilyttää valmius siihen, että tunnistamme esimerkiksi mahdolliset uudet variantit ajoissa, että voimme tarvittaessa taas valmiutta kohottaa.


Juttua muokattu 11.9. klo 10.09: Lisätty juttuun tieto siitä, milloin testiin tulee hakeutua, vaikka olisikin kaksi rokotetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja