Koronaan on kuollut jo 1,8 miljoonaa ihmistä – hidas rokotustahti herättää jo kritiikkiä

Koronarokotukset alkoivat ympäri Eurooppaa –"Ei tuntunut missään", totesi 91-vuotias ruotsalaisrouva 1:16
Katso video: Koronarokotukset alkoivat ympäri Eurooppaa – "Ei tuntunut missään", totesi 91-vuotias ruotsalaisrouva.

Koronaviruspandemia on tähän mennessä vaatinut maailmassa yli 1,8 miljoonaa kuolonuhria, kertoo tietosivusto Worldometer. Tartunnan on saanut tähän mennessä lähes 84 miljoonaa ihmistä.

Eniten kuolonuhreja on ollut Yhdysvalloissa, yli 350 000. Brasiliassa covid-19-tautiin on kuollut noin 195 000 ja Intiassa lähes 150 000 ihmistä.

Koronavirusepidemian katsotaan alkaneen Kiinassa joulukuussa 2019. Maailman terveysjärjestö WHO julisti myöhemmin sen pandemiaksi.

Biontech kiiretii tuotantonsa kasvattamista

Saksalainen rokoteyhtiö Biontech ilmoitti tänään, että se kiirehtii tuotantonsa kasvattamista Euroopassa, koska muiden koronarokotteiden hyväksyntä on edennyt odotettua hitaammin.

Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin rokote oli ensimmäinen, joka sai käyttöluvan Euroopassa. Lupa myönnettiin joulun alla.

Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa on hyväksytty jo myös Modernan tai Oxfordin ja AstraZenecan rokotteet. EU:ssa päätöksenteko ei ole ollut yhtä nopeaa.

– Tilanne ei ole ruusuinen. Puute muista hyväksytyistä rokotteista on jättänyt jälkeensä aukon, joka meidän on täytettävä omalla rokotteellamme, sanoi Biontechin toinen perustaja Ugur Sahin Spiegel-lehdelle.

Hidas rokotustahti herättänyt arvostelua

Rokottamisen hidas tahti on herättänyt kritiikkiä monissa Euroopan maissa. 

Saksassa rokotukset on aloitettu hoivakodeissa asuvista vanhuksista. Sairaaloiden johtavat lääkärit ovat protestoineet, kun koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta on jätetty odottamaan vuoroaan.

Ranskassa hallitus taipui ilmoittamaan, että yli 50-vuotiaat terveydenhoidon työntekijät alkavat saada rokotetta maanantaista alkaen.

EU on tilannut Biontechin ja Pfizerin rokotetta 300 miljoonaa annosta. Määrää on pidetty pienenä. Tilaus tehtiin vasta marraskuussa.

Valinnanvaraa ei ole syntynyt

Sahinin puoliso ja Biontehcin toinen perustaja Özlem Türeci toteaa EU:n odottaneen, että tarjolla olisi valikoima erilaisia rokotteita.

– Se on järkevä lähtökohta. Mutta jossain vaiheessa ilmeni, että monet eivät pysty tuottamaan rokotteita nopeasti.

Sahinin mukaan Biontech aikoo saada uuden tuotantolaitoksen käyntiin Saksan Marburgissa helmikuussa, ennakoitua nopeammin. Sen odotetaan voivan kasvattaa rokotteen tuotantoa 250 miljoonalla annoksella tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Biontech ja Pfizer ovat alustavasti suunnitelleet tuottavansa rokotettaan 1,3 miljardia annosta tänä vuonna, mikä riittäisi rokottamaan 650 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat