Koronarokotteiden patenttisuoja pitäisi poistaa, sanoo Lääkärit ilman rajoja – "EU ja Suomi sen mukana ovat jäämässä väärälle puolelle historiaa"

Koronarokotukset etenevät monissa maissa hyvään tahtiin, mutta jakelu ja saatavuus jakaantuu epätasaisesti maiden välillä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö kampanjoi koronarokotteiden patenttisuojien purkamisen puolesta. Järjestön mukaan patenttisuojan poistuminen toisi tilanteeseen parannusta.

Järjestön mukaan patenttia poistaminen olisi tärkeää, sillä se mahdollistaisi rokotteiden laajemman tuotannon ja viennin erityisesti köyhempiin maihin. Järjestö on huolissaan maiden välisestä eriarvoisuudesta rokotesaatavuudessa. 

– Vain murto-osa rokotteista on annettu matalan tulotason maihin. Paitsi että se aiheuttaa turhia kuolemia ja kärsimystä, se vaarantaa meidät myös Suomessa. Rokottamattomassa väestössä pystyy muodostumaan uusia variantteja, joihin tämänhetkiset rokotteet eivät ehkä enää pure, Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäasiantuntija Sanni Myllyaho sanoo.

– Lääkeyhtiöt määrittelevät rokotetuotantoa, vaikka suurin osa kehitetyistä koronarokotteista on saanut merkittävää julkista rahoitusta. Esimerkiksi Modernan ja AstraZenecan rokote on kustannettu täysin julkisin varoin, Myllyaho jatkaa.

Jos tarjontaa rokotteista olisi enemmän, hinnat voisivat laskea ja yhä useammalla valtiolla olisi niihin varaa.

Yhdysvallat tukee patenttien purkamista

Maailman kauppajärjestö WTO käsitteli viime joulukuussa Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta, joka antaisi valtioille erivapauden luopua tietyistä immateriaalioikeuksista pandemian aikana. Valtioilla olisi mahdollisuus väliaikaisesti olla valvomatta, asettamatta tai panematta toimeen merkittävien koronaa torjuvien lääkkeiden patentteja.

Ehdotus ei mennyt läpi, koska muun muassa EU asettui lääkeyhtiöiden puolelle. Keskustelut ovat sittemmin jatkuneet WTO:ssa.

Jotkut vauraat maat ovat kuitenkin asettuneet tukemaan patenttien purkamista. Yksi niistä on Yhdysvallat, mitä Myllyaho pitää huomattavana askeleena.

– Viime vuoden lopussa en olisi uskonut, että Yhdysvallat kannattaisi patenteista luopumista pandemian ajaksi. Nyt se kuitenkin on tapahtunut, Myllyaho toteaa.

EU vastustaa edelleen

Silti patenttien purkamista vastustavat keskeiset tahot, kuten juuri EU. Suomi on myös vastustanut patenttien purkamista EU:n jäsenmaana. Lääkärit ilman rajoja kritisoi sekä EU:n että Suomen kantaa.

– Patenttien puolustajat ovat käymässä koko ajan vähäisemmiksi. EU ja Suomi sen mukana ovat jäämässä väärälle puolelle historiaa, Myllyaho sanoo.

Miksi esimerkiksi Suomi ei sitten ole lähtenyt kannattamaan patenttien purkamista? Kansainvälisen terveyspolitiikan professori Meri Koivusalo Tampereen yliopistosta näkee EU:n katsovan patenttiratkaisua ennemmin teollisuuspolitiikan kuin kansanterveyden näkökulmasta.

– Kansanterveyden ja ihmisoikeuksien näkökulmasta rokotteiden ja lääkkeiden saatavuus ohittavat teollisuus- ja tekijänoikeuksien velvoitteet, mutta Euroopan Unionin kannat määrittyvät paljolti teollisuuspolitiikan näkökulmasta, Koivusalo arvioi.

– Euroopan unioni vastaa kauppapolitiikasta, mutta jäsenmaat eivät ole – valitettavasti – kyseenalaistaneet laajemmin Euroopan unionin kantoja Maailman kauppajärjestön neuvotteluissa.

Lääkärit ilman rajoja näkee, että Suomi olisi voinut toimia asiassa aktiivisemmin kuin se nyt tekee.

– Meidän etumme on päättää pandemia mahdollisimman nopeasti. Virallisesti Suomi seuraa EU:n kantaa, mutta Suomella voisi olla myös rohkeutta muuttaa sitä aktiivisesti EU:n sisällä, Myllyaho toteaa.

EU:n eri toimielimilläkin on erilaisia näkemyksiä patenttien purkamisesta. Euroopan parlamentti olisi valmis väliaikaisesti purkamaan patentit, mutta komissio on vastustanut esitystä.

Patenttien merkittävä rooli

Suomi on kuitenkin mukana kansainvälisessä rokoteyhteistyömekanismissa, niin sanotussa Covax-mekanismissa, jonka tarkoitus edistää koronarokotteiden yhdenvertaista saatavuutta kaikille maille nopeasti ja tukea rokotetuotantoa ja -jakelua maailmassa. Koivusalon mukaan Covax-mekanismi ei kuitenkaan ole riittävä.

– Kansainväliset mekanismit kuten lahjoitukset ja tuki Covax -järjestelmälle eivät ole osoittautuneet riittäviksi. Tuotannon laajentamiselle patentteihin puuttuminen on pitkällä tähtäimellä merkittävä osa ratkaisua, Koivusalo sanoo.

Lääkärit ilman rajoja näkee pitkittyneen odottelun asiassa vahingollisena pandemiatilanteen kannalta. Sen mukaan lääkeyritysten on patenttien purkamisen lisäksi tehtävä voimakkaammin yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa pandemian nujertamiseksi.

– Patenttien purkaminen on vasta ensimmäinen tärkeä askel. Lääkeyritysten on myös oltava valmis jakamaan osaamistaan ja teknologiaansa, jos haluamme päättää tämän pandemian.

– John Hopkinsin yliopiston mukaan koronaan on kuollut maailmanlaajuisesti yli neljä miljoona ihmistä. Meillä ei ole enää varaa odotella, Myllyaho sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat