Koronapandemian yllättävä vaikutus: Ulkomaiset huumekauppiaat katosivat kaduilta – näin huumetilanne muuttui äkisti Suomessa

14:04
Mirka Vainikka pelkää apteekkimurtojen ja reseptiväärennösten lisääntyvän muuttuneen huumetilanteen myötä. Nakkilan apteekkiin murtauduttiinkin noin viikko sitten, katso raportti tapahtuneesta videolta.

Kaduillamme kulkee yksi koronaviruksen riskiryhmä, joka ei ole ollut vielä suuresti julkisessa keskustelussa. Päihdeongelmaiset ja erityisesti huumeiden käyttäjät ovat usein huonokuntoisia, eli koronavirustartunta voi heidän kohdallaan olla hyvinkin vakava asia.

Rajojen sulkeminen häiritsee myös kansainvälistä huumekauppaa, jolloin puute aineista voi aiheuttaa levottomuuksia myös narkomaanien keskuudessa.

STT kertoi viikonloppuna, että on jo viitteitä siitä, että huumeiden määrä vankiloissa on vähentynyt. Sen pelätään lisäävän nyt häiriökäyttäytymistä kaltereiden takana.

Hoitoon pääsy yhä vaikeampaa

Irti huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka kertoo Viiden jälkeen -lähetyksessä suhtautuvansa kaksijakoisesti viesteihin häiriökäyttäytymisestä tässä tilanteessa. Hänen puheissaan korostuu huoli huumeidenkäyttäjien terveydestä ja samalla pelko heidän mukanaan mahdollisesti leviävästä koronaviruksesta.

– Toisaalta huumekauppa on vähän muuttanut muotoaan. Mutta samaan aikaan huumeidenkäyttäjät ja matalan kynnyksen palveluiden asiakkaat ovat aika lailla kaduilla ja julkisissa tiloissa ja sitä kautta ovat vaarassa saada koronaviruksen ja myöskin tartuttamassa sitä, Vainikka sanoo.

–Olen huolissani siitä, miten heidän hygieniahoito tapahtuu ja miten hoitoon pääsy ja hoitoon ohjaus toimii. Meille on tullut todella paljon viestiä siitä, että paikka paikoin on todella vaikea päästä hoitoon, koska palveluita on karsittu.

"Ei ole helppoa varmistaa, että kaikki pääsevät tarvittaessa hoidon piiriin, ja että he hoidossa pysyisivät koronaviruksen vaatiman ajan."

–Mirka Vainikka, Irti huumeista ry.

Mirka Vainikka ei halua kysyttäessä sanoa, että huumeidenkäyttäjät olisivat tässä tilanteessa jotenkin vaarallisempia katukuvassa.

– Totta kai se riski on olemassa, että he saavat koronaviruksen. Moni on monisairairaita, ja sitä kautta eri tavalla riskiryhmässä. Heidän kohdallaan ei ole helppoa varmistaa, että kaikki pääsevät tarvittaessa hoidon piiriin, ja että he hoidossa pysyisivät koronaviruksen vaatiman ajan.

– Olisi todella oleellista, että päihdehoito saataisiin sairaalan osastoille koronapoliklinikoille yhdistettyä, Vainikka korostaa.

Tilanne kaduilla muuttunut

Huumeriippuvaiset ovat sananmukaisesti huumeistaan riippuvaisia – annokset olisi saatava päivittäin. Huumekauppa on koronaviruksen tuomien rajoitusten myötä kuitenkin kokenut muutoksia.

Vainikka kertoo huumeiden saatavuudesta kaksi huomiota: Ensimmäisen mukaan rahtiliikenne rajojen yli kulkee, ja sitä kautta huumeita on Suomessa yhä liikkeellä.

Toinen huomio liittyy alemman tason katukauppaan.

– Kadulta on selkeästi poistunut ulkomaalaisia, jotka ovat hoitaneet pienempää myyntitoimintaa, Vainikka kertoo. 

Kun aikaisemmin ammattimaisesti huumeita tuovat tahot lennättivät Suomeen myös myyntiporrasta, on siitä nyt luovuttu.

– Suomalaiset huumeriippuvaiset hoitavat kaupantekoa enemmän nyt itse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja