Nakkilan apteekkista vietiin lääkkeitä: "Oli murtauduttu myymälään rikkomalla kookas näyteikkuna" – KRP pelkää apteekkimurtojen lisääntyvän huumepulan myötä

Koronapandemian yllättävä vaikutus: Ulkomaiset huumekauppiaat katosivat kaduilta – näin huumetilanne muuttui äkisti Suomessa 14:04
Koronapandemian yllättävä vaikutus: Ulkomaiset huumekauppiaat katosivat kaduilta – näin huumetilanne muuttui äkisti Suomessa

Nakkilan apteekkiin murtauduttiin kaksi viikkoa sitten. Nyt apteekaria huolestuttaa muuttuneen huumekaupan vaikutus apteekkeihin kohdistuvaan rikollisuuteen.

Nakkilan apteekki joutui murron kohteeksi kaksi viikkoa sitten perjantaina. Apteekkari Päivi Mäkelän mukaan murtautujien mukaan lähti pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. 

– Oli murtauduttu apteekin myymälätilaan rikkomalla kookas näyteikkuna.

– Varsinaiset huumausaineet säilytetään muualla ja niitä ei ollut löydetty.

Mäkelä uskoo, että rajojen sulkeminen vaikuttaa varmasti tulevaisuudessa apteekkeihin kohdistuvan rikollisuuden lisääntymiseen. 

– Nyt kun henkilöiden liikkuminen rajojen yli on hyvin vähäistä, aineita ei tule niin sanottua normaalireittiä. Pidän erittäin todennäköisenä, että juuri sen takia apteekkimurrot valitettavasti todennäköisesti lisääntyvät.

Erityisesti Mäkelää huolestuttaa mahdollinen ryöstöjen lisääntyminen, koska ryöstön kohteeksi joutuminen on sokki myös apteekin henkilökunnalle.

Poliisi tiedostaa apteekkeihin kohdistuvan riskin

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Ari Lahtela kertoo, että poliisi on pannut merkille huumekaupan muuttumisen ja myös apteekkeihin mahdollisena rikosten kohteena kiinnitetään nyt huomiota.

– Kyllä poliisi on tunnistanut apteekit yhtenä rikoskohteena, Lahtela vahvistaa.

Lahtelan mukaan poliisitoiminnan kannalta suljettuja rajoja on nyt kaksi: valtakunnan raja ja Uudenmaan raja. Pääkaupunkiseudulla muutoksia ei ole juuri ollut vielä havaittavissa, mutta Lahtelalle on selvää, että vaikutusta tulee olemaan.

– Huumeiden hinnat nousevat, kun saatavuus vaikeutuu kadulla, Lahtela tarkentaa.

Lahtelan mukaan aineita tulee kuitenkin maahan yhä rahtiliikenteen mukana.

Huumekauppa muutti muotoaan

Irtihuumeista ry:n toiminnajohtaja Mirka Vainikka on myös hyvin perillä huumekaupan tämän hetkisestä tilanteesta. Hänen mukaansa aineita kyllä tulee maahan, mutta rajaliikenteen rajoitusten vuoksi myyjäorganisaatiota on jouduttu muuttamaan.

– Kun ammattimaisesti aineet tuodaan Suomeen ja myyjät on tuotu erikseen lentoliikenteen kautta myymään niitä aineita niin siihen on tullut nyt katkos ja suomalaiset huumeriippuvaiset hoitavat nyt itse kaupan, Vainikka selittää.

Vainikan mukaan myös koronaviruksen leviäminen huumeriippuvaisten keskuudessa on mahdollinen riski. Yhteiskunnan sulkeutumisen kautta päihteidenkäyttäjät ovat yhä enemmän kadulla ja hygieniasta huolehtiminen on haastavaa.

Yksi mahdollinen tapa huolehtia esimerkiksi opioidiriippuvaisten turvallisuudesta olisi injektiohoito, jossa potilas hakee piikin kerran viikossa tai kuukaudessa. Näin kontaktit terveydenhuoltohenkilökuntaan pysyvät maltillisina eikä riippuvaisen tarvitse pelätä, että hänen lääkkeensä varastetaan eivätkä korvauslääkket näin valuisi myöskään katukauppaan.

– Tästä on saatu tosi hyviä tuloksia niiltä poliklinikoilta, missä injektiokorvaushoito on otettu käyttöön, Vainikka sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat