Koronan pysäyttämä: Hammad joutui lomautetuksi liki vuosi sitten, rahan puute hävettää – "Todella tiukkaa tekee, en pidä siitä, että velka lisääntyy koko ajan"

0:39
Hammad Husain on viettänyt aikaa kotona muun muassa koiransa kanssa. Katso hulvaton video.

Viking Linelta lomautettu Hammad Husain saattaa joutua myymään myös talonsa, jos hänen työtilanteensa ei helpota.

Harjavallassa asuvan Hammad Husainin, 32, elämä muuttui viime maaliskuussa hetkessä, kun koronapandemia iski kovaa Suomeen.

Husainin työt Turun ja Tukholman välillä liikennöivällä Viking Gracella keskeytyivät, kun matkustusrajoitukset astuivat voimaan, artistit peruivat laivakeikkansa ja matkustajia kaikkosi.

Kaikki tapahtui hyvin nopeasti.

– Perjantaina olisi ollut Elastinen ja puolitoista tuhatta risteilijää tulossa. Olisiko se ollut tiistai tai keskiviikko, kun tuli ilmoitus, että korona on lähtenyt ihan käsistä ja artistit alkavat perua keikkoja, Husain kuvailee.

Perjantaina 13. maaliskuuta risteilijöitä oli Husainin mukaan noin sata.

– Sitten siinä meni muutama päivä ja meidät melkein kaikki pistettiin kotiin, hän viittaa lomautuksiin.

– Aluksi en tiennyt, mitä ajattelisi. Tilanne oli niin absurdi ja outo, että noin suurelta työnantajalta melkein kaikki joutuvat kotiin.

Husain painottaa silti ymmärtävänsä Viking Linen ratkaisun, sillä yhtiön oli pakko tehdä se.

Laivayhtiössä kymmenisen vuotta työskennelleen Husainin lomautus on jatkunut monen muun tapaan näihin päiviin saakka lukuun ottamatta kesällä tehtyjä muutamia vuoroja. Yhteensä töitä on ollut kevään jälkeen kaksi viikkoa.

Aluksi hänen lomautuksensa oli kestoltaan kolme kuukautta. Toivo kesästä ja tilanteen paranemisesta oli vielä keväällä elossa, mutta lomautus sai kuitenkin jatkoa. Näillä näkymin se jatkuu maaliskuuhun 2021 asti.

Tulot tippuivat merkittävästi

Tilanne on ollut myös taloudellisesti vaikea Husainille. Hän asuu kihlattunsa ja tämän kahden lapsensa kanssa Harjavallassa, mutta omistaa myös talon Hinnerjoella Eurassa.

Hänen tulonsa miltei puolittuivat lomautuksen takia.  Tulojen merkittävän vähenemisen seurauksena on hankala sopeutua käytettävissä olevan rahan määrään, hän kertoo.

– Minullakin on lainoja. Talo löytyy ja muitakin pikkulainoja on. Normaalielämiseen menee rahaa – bensaan ja ruokaan. Todella tiukkaa tekee.  

Husain joutui polttamaan myös aiempien työvuosien säästöt. Rahaa myös kuluu enemmän, sillä normaalisti hän viettäisi puolet ajasta laivalla.

Tilanteeseen pientä helpotusta ovat tuoneet lainanlyhennysvapaat, joita pankit ovat myöntäneet suomalaisille tänä vuonna huomattavasti aiempia vuosia enemmän. Asia selviää MTV Uutisten kyselystä.

– Koko ajalta en saanut lyhennysvapaita. Yhdessä kohdassa pystyin maksamaankin lainaa, mutta sitten alkoi tehdä taas tiukkaa.

Husainin rakennusinsinöörinä työskentelevä puoliso on ollut ymmärtäväinen miehensä tilanteeseen. Husain kertoo, että kihlattunsa on itsekin ollut lomautettuna joskus ja tietää, millaista se on.

Perheen kuluja onkin nyt jaettu väliaikaisesti enemmän puolisolle.

Jouluna taloustilanne näkyi konkreettisesti. Husain osti puolisolleen kapselikahvinkeittimen, mutta puolison lahja oli puolestaan kalliimpi.

– Piti olla nöyränä poikana, ja sanoa emännälle, että lahjani ei ehkä ollut paras mahdollinen. Siinä vaiheessa hieman hävetti, hän kuvailee.

Baarimikosta kotiopettajaksi

Lomautus on kuitenkin tuonut Husainin elämään myös positiivisia puolia. Aikaa perheen kanssa on ollut huomattavasti enemmän.

– Koronan alussa ennen kesälomia muksut pistettiin kotikouluun. Hoidin sitä silloin ja vissiin meni ihan hyvin, sillä kokeista tuli kiitettäviä arvosanoja ja jopa muutama kymppi! 

Äidinkielen opettaminen oli Husainin mukaan haastavaa, sillä hänen oma äidinkielensä on ruotsi.

Muuten hänen aikansa on kulunut kotitöiden parissa, Playstationin äärellä ja uuden harrastuksen parissa. Husain on käynyt harjoittelemassa brasilialaista ju-jutsua silloin, koronatilanne on sen sallinut.

Myös pientä pintaremonttia on Harjavallan kodissa tehty.

Epävarma tulevaisuus voi johtaa talon myyntiin

Husainin tulevaisuus näyttää epävarmalta, sillä tietoa lomautuksen päättymisestä ei ole. Koronatilanne on tällä hetkellä huono, eikä matkustusrajoituksiin tai suosituksiin ole tiedossa ainakaan löyhennyksiä. 

– En stressaa hirveästi, mutta kyllä se tietenkin koko ajan takaraivossa on, Husain kuvailee epävarmaa tulevaisuutta.

Hän on myös pohtinut hakemista väliaikaisiin töihin ja etsinyt koulutuspaikkoja. Syksyn yhteishaussa hän haki opiskelemaan tradenomiksi monimuotototeutukseen, mutta opiskelupaikkaa ei tällä kertaa irronnut.  

– En pidä siitä, että velka lisääntyy koko ajan. Se ei ole hyvä bisnessuunnitelma.

Mikäli Husainin tilanne ei raukea tavalla tai toisella, hän aikoo myydä Hinnerjoen talonsa.

– Jos ei ala tapahtua mitään, pistän kesään mennessä sen myyntiin. Pärjäämme hyvin ilmankin. Myynnin myötä olisi vähemmän maksettavaa ja saan velkoja pois sekä rahaakin, Husain miettii.

 Uskoa kuitenkin tulevaisuuteen löytyy.

– Olen toiveikkaana, että koronatilanne rauhoittuu ja kohta pääsee takaisin laivalle hommiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja