Koronan matkustusrajoituksia rikkonut Boris Johnsonin erityisneuvonantaja astui esiin: Arvioi toimineensa järkevästi ja laillisesti, ei aio erota

Boris Johnson puolustaa kohun keskelle joutunutta Dominic Cummingsia:"Hän toimi vaistojensa mukaisesti" 1:40
Näin pääministeri Boris Johnson puolusti Dominic Cummingsia aiemmin maanantaina.

Britanniassa koronakohun keskellä ryvettyvä pääministerin erityisneuvonantaja Dominic Cummings kertoi tänään lehdistötilaisuudessa toimineensa koronarajoitusten aikaan "järkevästi ja laillisesti". Hän ei aio erota tehtävästään.

Koronarajoitusten rikkomisesta syytetyn Boris Johnsonin erityisneuvonantajan eroa on vaadittu monesta suunnasta. Cummingsin kerrotaan muun muassa ajaneen autollaan Lontoosta yli 400 kilometrin matkan Pohjois-Englannin Durhamiin maaliskuun lopulla, vaikka hänen vaimollaan oli koronaviruksen oireita.

Pääministeri Johnson oli vain muutama päivä aiemmin määrännyt maahan matkustusrajoituksia. Lisäksi koronavirustartuntaa epäilevät määrättiin pysymään ainakin seitsemän päivää kotikaranteenissa.

Cummings kertoi matkan syyksi muun muassa sen, että hän oli huolissaan vaimonsa ja lastensa turvallisuudesta kotona Lontoossa. Hän sanoi, että häntä oli matkaa ennen uhattu sosiaalisessa mediassa väkivallalla sen jälkeen, kun hänen oli kerrottu vastustaneen rajoituskeinoja.

Cummings puolusteli tekoaan sillä, että halusi varmistaa lapselleen hoitopaikan, jos vanhemmat sairastuisivat. Hän kertoi, ettei pysähtynyt missään matkallaan syrjäiseen kohteeseen sukunsa maatilalle. Lisäperusteeksi matkalle hän mainitsi sen, etteivät tavanomaiset lastenhoitomahdollisuudet olleet käytettävissä.

Cummings ei ollut omien sanojensa mukaan puhunut pääministerille suunnitelmistaan välittömästi, sillä pääministeri itse oli sairas. Hän kertoi uskoneensa pystyvänsä selvittämään asian myöhemmin, kun tilanne rauhoittuu.

Hän sanoi lehdistölle tänään, ettei usko eri sääntöjen koskevan häntä kuin muuta kansaa.– Kaikissa tilanteissa uskon toimineeni järkevästi ja laillisesti, hän arvioi.

"En kadu tekojani"

Itsekin sairastunut Cummings kertoi päättäneensä palata töihin huhtikuun 12. päivänä 15 päivää sen jälkeen, kun hänellä itsellään oli esiintynyt koronaoireita.

Hän kuitenkin kertoo taudin vaikuttaneen näkökykyynsä, joten hän lähti vaimonsa kanssa autolla noin puolen tunnin päähän paikallisen Barnardin linnan lähistölle varmistaakseen ajokykynsä.

Barnardin linnalle kohdistuneesta reissusta on aiemmin jaettu mediassa silminnäkijähavaintoja. Cummings oli aiemmin kiistänyt useat väitteet rajoitusten aikaisista liikkumisistaan ja vakuuttanut, ettei aio erota.

Cummingsin sanoo, ettei kadu tekojaan.

– Voin ymmärtää, että joidenkin ihmisten mielestä minun olisi pitänyt pysyä kotona Lontoossa. Ymmärrän nämä näkemykset. Ymmärrän äärimmäiset vastoinkäymiset ja uhraukset, joita koko maa on joutunut käymään läpi, hän kertoi lehdistötilaisuudessa.

– Olen kuitenkin kunnioittavasti eri mieltä, hän lisäsi.Cummingsin mielestä määräykset eivät väistämättömästi kata kaikkia olosuhteita, mukaan lukien sen tilanteen, jossa hän itse oli.

Cummings kertoi antaneensa eilen pääministerille täydellisen raportin tapahtumien kulusta. Hän kertoi Johnsonin pyytäneen häntä lukemaan antamansa lausunnon kokonaisuudessaan lehdistötilaisuudessa. Cummings sanoi, että lausunto olisi pitänyt jälkikäteen mietittynä antaa jo aiemmin.

Johnson antoi sunnuntaina tukensa erityisneuvonantajalleen.

Poliisi: Vaikeuttaa rajoitusten valvomista

BBC kertoi ennen lehdistötilaisuutta, että on erittäin poikkeuksellista, että hallituksen ministerin erityisneuvonantaja järjestää Britanniassa lehdistötilaisuuden. Neuvonantajat pitävät BBC:n mukaan tavallisesti matalaa profiilia.

Cummingsin lehdistötilaisuus järjestettiin maanantaina kuitenkin aivan Britannian poliittisen vallan ytimessä, pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n ruusupuutarhassa.

Brittilehti Telegraph kertoi sunnuntaina, että poliisiviranomaiset ovat arvioineet kohun tekevän koronarajoitusten valvomisen periaatteessa mahdottomaksi. Monet korkea-arvoiset poliisin edustajat ovat kertoneet Telegraphin mukaan pelkäävänsä, etteivät ihmiset enää olisi halukkaita noudattamaan hallituksen ohjeistuksia.

Viranomaisten mukaan Cummingsin toimet ovat heikentäneet poliisin auktoriteettia kansalaisten silmissä. Telegraphin mukaan monet poliisin edustajat olivat jo myöntäneet aiemmin, että heillä on ollut ongelmia sääntöjen perustelemisessa hämmentyneille britannialaisille.

Lue myös:

    Uusimmat