Britannian parlamentissa vaadittiin suureen ääneen pääministerin eroa – Boris Johnson: "Odotellaan poliisitutkinnan valmistumista"

Britanniassa pääministerin virka-asunnolla koronasulun aikana järjestetyistä juhlista tehty sisäinen tutkinta on luovutettu pääministeri Boris Johnsonille tänä aamuna. Johnson kommentoi asiaa kello 17.30 Suomen aikaa suorassa lähetyksessä.

Tilaisuus kesti pitkälle yli puolitoista tuntia. Parlamentissa käytettiin räikeää kieltä.

Sisäisen tutkinnan on tehnyt hallinnon virkakuntaan kuuluva Sue Gray. Grayn mukaan Downing Street 10:n eri osastot ja hallituksen kanslia epäonnistuivat johtajuudessa ja niiden harkintakyky petti eri aikoina. Joitakin tilaisuuksia ei olisi pitänyt sallia.

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta. Löydät viimeisimpänä päivittyneen tiedon artikkelista ylimpänä.

19.27 Puheet pysyvät Natossa ja Euroopan kiristyneessä turvallisuustilanteessa. Vaikuttaa siltä, että vääntö kohujuhlista on toistaiseksi ohi.

18.57 Puhe kääntyy jälleen Vladimir Putiniin ja Johnson vakuuttaa puhuvansa hänelle heti kun on mahdollista.

18.41 Jatkan taistelua covidia vastaan, kuten olen tehnyt pandemian alusta asti, Johnson toteaa.

18.35 Johnsonin eroa vaaditaan jälleen, mutta Johnson vastaa odottavansa poliisitutkinnan valmistumista.

18.27 Johnson palaa yhä uudelleen Brexitiin ja Venäjän toimilta puolustautumiseen. Hän hehkuttaa hallituksensa aiempia toimia maailmanpolitiikan suhteen.

18.17 Johnson yrittää jälleen kääntää keskustelun Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja Venäjää vastaan määrättäviin pakotteisiin. Siinä tulisi hänen mukaansa olla nyt huomion keskipiste.

18.16 Johnsonin syytellään antaneen joulukuun 13. päivä lausunnon siitä, että hän olisi noudattanut kaikkia koronasäädöksiä. Hänen väitetään johtaneen parlamenttia harhaan. Johnson sanoo edelleen että tutkinnan valmistumista on vain odoteltava.

18.12 Johnsonin mukaan Sue Grayn raportista on julkaistu kaikki tarvittava tieto, eikä muuta tarvitse julkaista tässä vaiheessa.

18.08 Meidän täytyy nyt odottaa vain poliisin tutkinnan valmistumista, Johnson toteaa.

18.00 Pääministeriä syytellään välinpitämättömästä asenteesta koronan vuoksi omaisensa menettäneitä kohtaan. Hänen eroaan vaaditaan. Johnson puolustautuu ja vakuuttaa välittävänsä.

17.55 Puhemies vaatii oppositiojohtajaa perumaan lausunnon, jonka mukaan pääministeri olisi johtanut parlamenttia harhaan.

17.53 Johnsonia syytetään nauramisesta tässä kuulemistilaisuudessa, jossa puhutaan koronatilanteen vakavuudesta. Hänen eroaan vaaditaan suureen ääneen.

17.51 Johnsonia syytetään parlamentin harhaanjohtamisesta. Puhemies huutaa saliin järjestystä.

17.47 Johnson puolustautuu maansa hyvällä rokotetilanteella ja yrittää siirtää keskustelun painopistettä muihin asioihin, kuten Natoon ja Brexitiin.

17.44 Johnson kuuntelee pää kumarassa kovaa sättimistä. Salissa on kova meteli.

17.43 Johnsonia verrataan jopa Margaret Thatcheriin, joka sanoi aikoinaan että hallituksen tulisi vaalia lain noudattamista myös itse.

17.41 Johnson saa osakseen kovaa kritiikkiä koronasääntöjen toistuvasta rikkomisesta.

17.38 Toistaiseksi Boris Johnson on puolustellut itseään, eikä ole ilmoittanut eroavansa. Salissa vallitsee kiivas tunnelma ja äänekkäitä huutoja kuuluu kaikkialta.

– Haluan ensimmäiseksi pyytää anteeksi, Johnson sanoi.

– Haluan myös kiittää tästä raportista. Pandemian aika on rankkaa kun emme ole voineet tavata rakkaitamme.

– Ymmärrän mistä on kyse ja aion korjata tämän tilanteen.

Lontoon poliisi kertoi viime viikolla aloittaneensa myös oman tutkintansa juhlista. Poliisi on käskenyt Grayta olemaan julkistamatta sisäistä tutkintaraporttia kokonaisuudessaan, jotta se ei haittaisi poliisin tutkimusta.

Pääministerin vastustajat ovat syyttäneet Johnsonia parlamentin harhauttamisesta, kun tämä väitti, että tapahtumat Downing Streetillä järjestettiin tuon ajan määräysten mukaan ja että ne liittyivät työasioihin.

Joulukuun jälkeen brittimediaan on viikkojen ajan vuodettu valokuvia ja sähköpostiviestejä, jotka viittaavat sisätiloihin määrättyjen koronarajoitusten rikkomisiin.

Koronajuhliin liittyvät paljastukset ovat aiheuttaneet suurimman uhan Johnsonin asemalle sen jälkeen, kun hänestä tuli pääministeri vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat