Lontoon poliisi alkaa tutkia Boris Johnsonin "lockdown-juhlia" – uusin paljastus pääministerin syntymäpäiväjuhlista

Boris Johnsonille vaaditaan eroa – näin Britannian pääministeri selitti osallistumista puutarhajuhliin kesken tiukkojen koronarajoitusten 3:18
Video 12. tammikuuta: Boris Johnsonille vaaditaan eroa – näin Britannian pääministeri selitti osallistumista puutarhajuhliin kesken tiukkojen koronarajoitusten

Lontoon poliisi alkaa tutkia pääministeri Boris Johnsonin virka-asunnolla järjestettyjä juhlia. Lontoon poliisipäällikkö Cressida Dick asian vahvisti hetki sitten.

– Mahdollisten koronarajoitusrikkomusten takia olemme ottaneet tutkintaan useita tilaisuuksia, jotka on järjestetty Downing Streetillä ja Whitehallissa viimeisen kahden vuoden aikana, Dick kertoi.

Whitehall viittaa Britannian hallituksen käytössä oleviin hallintorakennuksiin.

Poliisi ei aio kommentoida tutkintaa sen edetessä, vaan vasta sen valmistuttua.

Brittimediassa on viime viikkoina uutisoitu useista Downing Street 10:n tilaisuuksista, jotka on järjestetty samaan aikaan, kun maassa oli voimassa tiukkoja kokoontumisrajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Aluksi kohu keskittyi joulukuussa 2020 Downing Streetillä pidettyihin henkilökunnan joulujuhliin, mutta Johnson itse joutui yhä vahvemmin polttopisteeseen, kun tuli ilmi, että hän itsekin osallistui juhliin keväällä 2020 tiukan koronasulun aikaan pidettyyn juhlaan.

Lisäksi brittimediassa on väitetty, että pääministerin henkilökunta olisi järjestänyt "viiniperjantaiksi" kutsuttua tapahtumaa läpi pandemian.

Virkamiesraportti lykkääntyy?

Juhlista on jo aiemmin käynnistetty riippumaton virkamiesselvitys, jonka odotettiin valmistuvan tällä viikolla. Financial Timesin toimittaja Sebastian Payne kertoo Twitterissä saaneensa lähteeltään tiedon, että poliisitutkinta siirtää raportin julkaisua myöhemmäksi.

Medioissa on myös pidetty mahdollisena, että poliisitutkinta korvaa virkamiesraportin kokonaan, eikä sitä julkisteta ollenkaan.

– Tämä (poliisitukinta) on ensimmäinen askel kohti oikeuden toteutumista miljoonille ihmisille ympäri maata, joilla Johnsonin toiminta on tuottanut paljon tuskaa ja vihaakin. Hän ei ole lain yläpuolella ja häntä pitää kohdella, kuten ketä tahansa muuta, oppositiopuolue liberaalien puheenjohtaja Ed Davey kommentoi lausunnossaan pian poliisin ilmoituksen jälkeen.

– Kun Boris Johnsonin toimisto on poliisitutkinnan kohteena, miten ihmeessä hän kuvittelee voivansa vielä jatkaa pääministerinä?, kysyi puolestaan työväenpuolueen varapuheenjohtaja Angela Rayner.

Opposition lisäksi myös Johnsonin oman puolueen joukosta on vaadittu puheenjohtajan ja pääministerin vaihtoa. Johnsonia vastaan kääntyneiden konservatiiviedustajien määrä ei kuitenkaan ole vielä riittävä, jotta se käynnistäisi puolueessa puheenjohtajavaalin.

Johnson on pyytänyt toimintaansa anteeksi, mutta ei ole taipunut erovaatimuksiin.

Syntymäpäiväjuhlat Downing Streetillä

Eilen illalla ITV News kertoi, että 30 ihmistä juhli Boris Johnsonin syntymäpäiviä Downing Streetillä kesäkuussa 2020, kun samaan aikaan tilaisuudet sisätiloissa oli maassa kielletty. Tuolloin vain kuusi ihmistä kerrallaan sai tavata toisiaan ulkotiloissa.

Juhlat eivät olleet Johnsonin itsensä, vaan tämän vaimon Carrie Johnsonin, hänelle yllätyksenä järjestämät. Osallistujiin kuului pääministerin ystäviä, perheenjäseniä sekä Downing Streetin työntekijöitä.

Sosiaalisessa mediassa on tänään levinnyt pääministeri Johnsonin tviitti kevään 2020 sulkutilan ajalta, jolloin myös syntymäpäiväjuhlat järjestettiin. Pääministeri tviittasi vastauksensa 7-vuotiaan Josephinen kirjeeseen, jossa tyttö kertoi peruneensa syntymäpäiväjuhlansa. Josephine kirjoitti, että peruminen ei haittaa häntä, koska hän haluaa, että kaikki pysyvät kunnossa.

– Josephine asettaa hienon esimerkin meille kaikille siirtäessä syntymäpäiväjuhliaan siihen asti, että lähetämme koronaviruksen pois, Johnson tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat