Pääministerille sakot, terveysministeri ja komissaari erosivat – näin maailmalla on kohuttu johtavien poliitikkojen koronarikkeistä

Koronapandemian aikana useat johtavat poliitikot ovat rikkoneet koronarajoituksia tai -suosituksia, joita ovat itse kehottaneet kansalaisia noudattamaan. Joissakin tapauksissa rikkeet ovat myös johtaneet eroamisiin tai rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

Suomessa on kohistu pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiminnasta, kun hän jatkoi lauantai-iltana juhlintaa, vaikka sai tietää altistuneensa koronavirukselle edellisenä päivänä tavatessaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Marin ei rikkonut THL:n ohjeistuksia, sillä sen mukaan altistuneen ei tarvitse välttää kontakteja, jos on kahdesti rokotettu ja oireeton.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja oli kuitenkin tekstiviestin välityksellä ohjeistanut altistuneita valtioneuvoston jäseniä välttämään kontakteja. Marin on kertonut, että hänellä ei ole ollut mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon Valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit tulevat. Ministerin käsikirja ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa".

Tähän juttuun on listattu maailmalta joitakin johtavia poliitikkoja, jotka ovat puhuneet yhtä koronarajoituksista ja tehneet toista.

Oma lukunsa ovat poliitikot, jotka myös puheissaan ovat vähätelleet rajoitusten tärkeyttä. Esimerkiksi Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sekä Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump lähipiireineen ovat rikkoneet useaan kertaan ohjeita ja rajoituksia, joita heidän maidensa terveysviranomaiset ovat asettaneet.

Erna Solberg, pääministeri, Norja

Norjassa pääministeri Erna Solberg järjesti viime helmikuussa 60-vuotissyntymäpäiväjuhlat, joihin osallistui yli kymmenen ihmistä. Tämä oli suurempi määrä kuin koronarajoitukset tuolloin sallivat.

– Minun, joka päivittäin kerron tartuntojen torjunnasta norjalaisille, olisi pitänyt tuntea säännöt paremmin. Mutta totuus on, että en ollut tarkistanut sääntöjä riittävän hyvin, Solberg pahoitteli asiaa jälkikäteen.

Solberg sai koronarajoitusten rikkomuksesta 20 000 kruunun eli vajaan 2 000 euron sakkoihin. Poliisijohdon mukaan tavallista kansalaista ei olisi sakotettu kyseisestä rikkeestä, mutta sakko oli aiheellinen Solbergin korkean aseman vuoksi. 

Tapaus ei nostattanut vaatimuksia Solbergin erosta, mutta syyskuun vaaleissa hänen puolueensa hävisi työväenpuolueelle ja sen johtajasta Jonas Gahr Størestä tuli pääministeri. Solbergin rikkomus ei ollut merkittävä vaaliteema, mutta se ajoittui samaan ajanjaksoon, jolloin työväenpuolue ohitti Solbergin konservatiivisen høyre-puolueen kannatusmittauksissa.

*Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – näin hän vastaa syytöksiin 6:06
Katso MTV Uutisten haastattelu: Marin ei jättänyt ministeripuhelinta kotiin ensimmäistä kertaa – näin selittää päätöstään jatkaa iltaa, ei aio erota.

Stefan Löfven, pääministeri, Ruotsi

Ruotsin terveysviranomaiset kehottivat viime joulukuussa kansalaisia välttämään oleskelua ruuhkaisissa ostoskeskuksissa, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hillitä. Myös pääministeri Stefan Löfven painotti julkisesti suositusten noudattamisen tärkeyttä ja toivoi kansalaisten ymmärtävän tilanteen vakavuuden.

Joulun jälkeen paljastui, että oikeusministeri Morgan Johansson oli tapaninpäivänä shoppaillut alennusmyynneissä ostoskeskuksessa. Löfven soitti Johanssonille vaatien selitystä tapahtuneelle ja moitti häntä julkisesti varomattomaksi.

Pari päivää myöhemmin Expressen-lehti julkaisi kuvia, jotka osoittivat Löfvenin itse shoppailleen Galleria-ostoskeskuksessa kahdesti ennen joulua. Löfven oli asioinut Galleriassa useissa liikkeissä. Löfvenillä ei ollut kasvoillaan maskia – tosin niitä ei Ruotsissa tuolloin suositeltu muualla kuin julkisessa liikenteessä. Löfvenin mielestä hän ei ollut toiminut varomattomasti.

Myös valtiovarainministeri Magdalena Andersson jäi viime jouluna kiinni toimimisesta koronasuositusten vastaisesti. Hänet nähtiin Sälenin hiihtokeskuksessa, vaikka se oli yksi kohteista, joita Ruotsin kansanterveyslaitos suositteli välttämään. Magdalena Anderssonista tuli hiljattain Löfvenin seuraaja Ruotsin pääministerinä.

Matt Hancock, terveysministeri, Iso-Britannia

Tabloid-lehti The Sun julkaisi viime kesänä valvontakameratallenteen, jossa Britannian terveysministeri Matt Hancock suuteli ja syleili avustajaansa Gina Coladangeloa. Kuvat olivat toukokuulta, jolloin Englannissa oli koronarajoitusten vastaista olla lähikontaktissa oman kotitalouden ulkopuolisiin ihmisiin.

Paljastus aiheutti kohun, jonka aikana oppositio syytti hallitusta ja Hancockia tekopyhyydestä. Kohun päätteeksi Hancock toimitti pääministeri Boris Johnsonille erokirjeen.

– Olemme työskennelleet maana niin kovasti taistellaksemme pandemiaa vastaan. Viimeinen asia, mitä haluan on se, että yksityiselämäni veisi huomiota pois tästä kriisistä selviytymisestä, Hancock kirjoitti.

Phil Hogan, EU:n kauppakomissaari, Irlanti

Elokuussa 2020 irlantilainen EU-komissaari Phil Hogan jäi kiinni useiden koronarajoitusten rikkomisesta kotimaassaan Irlannissa.

Saapuessaan maahan Hogan ei noudattanut 14 päivän karanteenivaatimusta ja liikkui piirikuntien rajojen yli liikkumisrajoitusten vastaisesti. Hoganin räikeimmäksi rikkeeksi katsottiin osallistuminen yli 80 hengen edustusillalliselle golf-tapahtumassa. Juuri edellisenä päivänä oli astunut voimaan rajoitus, joka kielsi yli kuuden hengen kokoontumiset. 

Phil Hogan pyysi toimintaansa anteeksi, mutta kiisti alkuun toimineensa rajoitusten vastaisesti. Kun kolme Irlannin johtavaa puoluetta oli ilmoittanut menettäneensä luottamuksen Hoganiin, hän ilmoitti eroavansa tehtävästään Ursula von der Leyenin komissiossa. Myös samalle illalliselle Hoganin kanssa osallistunut maatalousministeri Dara Calleary erosi tehtävästään. 

Dominic Cummings, pääministerin neuvonantaja, Iso-Britannia

Pääministeri Boris Johnsonin korkea neuvonantaja ja brexit-kampanjan päästrategi Dominic Cummings teki keväällä 2020 useita matkoja Pohjois-Englantiin, vaikka maassa oli voimassa sulkutila ja tiukat maan sisäiset matkustusrajoitukset. Ensimmäisellä matkoista Cummings ajoi yhdessä vaimonsa ja lastensa kanssa sukulaistensa lähelle, vaikka hänen vaimollaan oli hengitystieoireita. 

Cummings kertoi matkojen syyksi tarvitsemansa lastenhoitoavun sekä sen, että hän oli huolissaan vaimonsa ja lastensa turvallisuudesta kotona Lontoossa.

Cummingsin toiminta aiheutti maassa kohun ja varsinkin oppositio vaati hänen eroaan. Pääministeri Johnson tuki Cummingsia. Saman vuoden lopulla hän kuitenkin erosi syistä, jotka eivät ole tarkkaan tiedossa.

Boris Johnson, pääministeri, Iso-Britannia

Britanniassa on parhaillaankin käynnissä koronarajoitusten rikkomiseen liittyvä kohu. Viime viikkoina on tullut ilmi, että pääministeri Johnsonin henkilökunnalle järjestettiin viime vuonna hänen virka-asunnossaan Downing Street 10:ssä joulujuhla 18. joulukuuta. Boris Johnson ei itse osallistunut juhlaan.

Samaan aikaan Lontoon alueella oli voimassa rajoitus, joka kielsi kokoontumiset eri kotitalouksissa asuvien välillä. Kielto piti monet brittiperheet erillään joulun aikana.

Asiasta ensin kertoneen Daily Mirrorin mukaan henkilökunnan virallinen joulujuhla oli peruttu, mutta he olivat pitäneet epävirallisen kokoontumisen. Kahta päivää aiemmin Johnson oli puheessaan painottanut, että joulun aikana jokaisen kansalaisen on tärkeää noudattaa "korkeinta mahdollista vastuullisuuden tasoa".

Oppositiojohtaja Keir Starmer on syyttänyt Johnsonia kaksinaismoralismista ja hänen puolueensa edustajat ovat pyytäneet poliisia tutkimaan rikottiinko juhlissa lakia.

Scott Morrison, pääministeri, Australia

Viime syyskuussa Australian pääministeri Scott Morrison matkusti pääkaupunki Canberrasta Sydneyhyn lastensa luokse viettämään isänpäivää. Isänpäivää juhlitaan Australiassa syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Samaan aikaan delta-variantin leviämisen takia oli määrätty tiukat sulkutilat niihin osavaltioihin, joissa Canberra ja Sydney sijaitsevat. Osavaltioiden rajoja oli suljettu ja niiden välillä matkustaminen kielletty.

Terveysviranomaiset olivat antaneet Morrisonille luvan matkaan, koska hänet luettiin "yhteiskunnan kannalta välttämättömien työntekijöiden" joukkoon.

– Ei voi olla niin, että kaikille muille on yhdet säännöt ja Morrisonille toiset. En tarkoita, että hän ei ansaitsisi nähdä lapsiaan, mutta sama tilanne on jokaisella australialaisella, opposition kansanedustaja Bill Shorten kommentoi kohun keskellä.

Morrison ei pyytänyt toimintaansa anteeksi ja leimasi syytökset "poliittisten vastustajien kyyniseksi hyökkäykseksi" häntä kohtaan. 

Luis Barranzuela, sisäministeri, Peru

Tilastojen mukaan Perussa on koronapandemian aikana kuollut tautiin väkilukuun suhteutettuna enemmän ihmisiä kuin missään muualla.

Kuukausi sitten tuore sisäministeri Luis Barranzuela joutui eroamaan, sillä hän oli järjestänyt kotonaan Halloween-juhlat. Vain päiviä aiemmin hallitus oli asetuksella kieltänyt tällaiset yksityistilaisuudet.

Lue myös:

    Uusimmat