Koronan leviämistahti yllätti Helsingissä – EM-kisaturistien tuoma delta-aalto ruuhkautti jäljityksen pahasti

Mika Rämet ei toivo uusia rajoituksia lapsille, nuorille tai aikuisille –"Pitäisi suhtautua kriittisesti" 2:23
Katso myös: Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ei toivo uusia rajoituksia lapsille, nuorille tai aikuisille – "Pitäisi suhtautua kriittisesti"

Helsingissä on tuskailtu viime päivien aikana viipyilevän tartunnanjäljityksen kanssa. Helsingin kaupunki pyrkii etsimään tilanteeseen ratkaisuja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että altistuneet ovat saaneet odottaa yhteydenottoa terveysviranomaisilta useita vuorokausia.

Helsingin kaupunki tiedotti asiassa viime viikonloppuna muun muassa Twitterissä, jossa se pahoitteli valitettavaa tilannetta.

"Monet ovat joustaneet ja tehneet ylitöitä"

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Terhi Heinäsmäki kertoo MTV Uutisille, että tartunnan jäljittäminen on hidasta aina, kun tartunnan saaneita tulee yllättäen lisää, kuten nyt.

– Meillä on vain tietty määrä sotealan työntekijöitä, ja myös perusterveydenhuollossa on pulaa työntekijöistä, joten joudumme tasapainottelemaan, Heinäsmäki kertoo.

Tähän aikaan myös moni sosiaali- ja terveysalan ammattilainen pitää kesälomia, joten lomat näyttelevät luonnollisesti myös osaansa hankalassa tilanteessa.

– Monet ammattilaiset ovat joustaneet ja tehneet ylitöitä, jotta olemme selvinneet tästä EM-kisaturistien maahan tuomasta deltavarianttiaallosta.

Heinämäen mukaan tilanne ei kuitenkaan tällä hetkellä vaadi sitä, että ihmisiä jouduttaisiin kutsumaan lomilta takaisin töihin.

– Jäljityksessä on ongelmia mutta keskitymme etsimään niihin ratkaisuja.

Nuoret liikkuvat eri tavalla verrattuna vanhempaan väestöön

Viimeisimmistä tartunnan saaneista suuri osa on nuoria aikuisia.

Heinäsmäki muistuttaa, että tartuntojen jäljittäminen on täten myös monimutkaisempaa kuin aiemmin.

Nuoret liikkuvat vanhempaan väestöön verraten aivan eri tavalla.

– Tartunta on voitu saada ravintoloista tai muusta sosiaalisesta toiminnasta. Tartunnanjäljitys on usein monimutkaista, koska he ovat liikkuneet monessa paikassa ja tavanneet monia ihmisiä.

Pitääkö vaikeammasta tilanteesta huolestua?

Vaikka tartunnat ovat lisäntyneet, ei vakavasti sairastuneiden määrä ole juurikaan lisääntynyt.

Pitääkö vaikeammasta jäljittämistilanteesta sitten huolestua? Heinäsmäellä on asiaan selvä vastaus.

– Kannattaa huolestua niin paljon, että pyrkii selvittämään apunamme tartuntaketjuja ja välttää itse saamasta koronatartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat