Pietarista palanneet EM-kisaturistit välttelivät tartunnanjäljittäjiä – yli puolet jäi tavoittamatta yhdessä pääkaupunkiseudun kunnassa

Kannattaako koronalukuja enää seurata rokotusten edetessä? Infektiolääkäri: “Voitaisiin alkaa katsoa normaalina tautina” 2:22
EM-kisaturistit vältelleet tartunnanjäljittäjiä HUS-alueella – leviääkö Pietarin korona myös valtaväestössä?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkäri Asko Järvisen mukaan Pietarista tulleiden kisaturistien jäljitys osoittautui vaikeaksi pääkaupunkiseudun kunnissa.

Järvisen mukaan HUS:n alueella Pietarista palanneiden EM-kisaturistien noin 300 koronatartunnasta on tiedossa noin 120 jatkotartuntaa.

– Tämä tarkoittaa todennäköisesti, että kaikki jatkotartunnat eivät ole tulleet tietoon. Pietarin matkaajat eivät ole suostuneet kontaktiin tartunnanjäljityksen kanssa siinä määrin, kuin olisi toivottu.

Järvisen mukaan kuntien jäljittäjät ovat viestineet, että osaa kisaturisteista on ollut vaikea tavoittaa, ja että jäljittäjät eivät ole saaneet tietoa siitä, keiden kanssa kisaturistit ovat olleet tekemisissä.

– Valitettavasti näyttää siltä, että monet matkalla olleet ovat vältelleet tartunnanjäljitystä eikä kaikkia busseilla Suomeen matkustaneita ole saatu kiinni.

Tavoittamatta on jäänyt Järvisen mukaan noin kaksi kolmasosaa busseilla Suomeen matkanneista kisaturisteista pääkaupunkiseudun kunnassa, jota Järvinen ei tarkemmin halua nimetä.

– Yhdessä kolmesta pääkaupunkiseudun kunnasta jopa kaksi kolmannesta busseilla matkanneista kisaturisteista jäi tavoittamatta. Tämä on huomattavan korkea luku siihen nähden, miten ihmiset on aikaisemmin tavoitettu altistumistilanteissa.

Kesäkuun lopulla tavoitteena oli kontaktoida kaikki Pietarista busseilla Suomeen busseilla saapuneet ja asettaa heidät karanteeniin suuren altistumisriskin vuoksi.

Tartuntalukuja katsottava eri tavalla kuin aiemmin

HUS:n mukaan tartuntojen määrä on noussut viimeisten kolmen viikon aikana. Ilmaantuvuusluku on nyt 68.

Kaikki tartuntamäärien nousu sijoittuu Järvisen mukaan 15–30-vuotiaiden ikäluokkaan eikä sairaalahoidossa olevien määrä ole kasvanut. Siksi tartuntojen kasvu ei tee vielä tilanteesta huolestuttavaa.

– En usko, että sairaalapotilaiden määrä kovin merkittävästi nousee. Meillä yli 50-vuotiaat on sangen hyvin rokotettu ja yksikin rokote suojaa hyvin sairaalaahoitoon joutumiselta. Tartuntalukuja pitää katsoa nyt eri tavalla, kuin aikaisemmin. 

Venäjän matkailua tulisi silti Järvisen mukaan välttää. Juhannuksen jälkeisellä viikolla puolet tartunnoista oli peräisin ulkomaitla.

– Näyttää siltä, että Pietarin kisaturismi ja myös  muu Venäjän matkailu on tällä hetkellä iso riski. Venäjällä ei mielellään tulisi käydä, sillä tartunnan saamisen riski on siellä suuri.

Lue myös:

    Uusimmat