Koronan kurittamassa Intiassa pahin alkaa hellittää ja kaupungit luopuvat rajoituksistaan – päivittäiset luvut edelleen 6-numeroisia

Intian surkea koronatilanne on helpottumaan päin, vaikka maan päivittäiset tartuntaluvut ovat edelleen korkeat. 

Intian pääkaupungissa Delhissä ja talouden keskuksessa Mumbaissa aloitettiin maanantaina koronavirusrajoitusten asteittainen höllentäminen, kun tartuntamäärät ovat maassa laskeneet alimmilleen kahteen kuukauteen.

Kahdessa jättiläiskaupungissa sairaalat olivat huhti- ja toukokuussa täpötäysiä ja hapesta sekä muista tarvikkeista oli valtava pula.

Intia kirjasi tuolloin valtavia määriä niin tartuntoja kuin viruksen aiheuttamia kuolemia, ja monissa kaupungeissa ja osavaltioissa asetettiin monenlaisia rajoituksia muun muassa liikkumiseen.

Nyt jotkin kaupat ja ostoskeskukset ovat saaneet aueta, ja Delhin metroliikenne kulkee puolikkaalla tavallisesta kapasiteetistaan.

Alueilla, jossa tartuntoja on vähemmän, rajoitukset ovat löystyneet enemmän.

Pahimmillaan Delhissä kirjattiin keskimäärin 25  000 tartuntaa päivässä, kun sunnuntaina luku oli jo laskenut alle 400:aan.

Mumbaissakin tartuntoja oli huhtikuussa pahimmillaan yli 11  000 päivässä, ja sunnuntaina niitä rekisteröitiin alle 800.

Sulku vei valtavan määrän työpaikkoja

Mumbai on Intian rikkaimman osavaltion Maharashtran pääkaupunki.

Osavaltiossa rajoitusten hellittämistä on perusteltu tartuntamäärillä ja sairaaloiden sänkykapasiteetilla.

Yritysmaailma on ollut talouden vauhdittumisesta mielissään.

Esimerkiksi Länsi-Intian hotellien ja ravintoloiden etujärjestö arvioi, että Maharashtran koronasulun aikana menetettiin yli kaksi miljoonaa alan työpaikkaa.

Tartuntaluvut edelleen suuria

Asiantuntijat ovat varoitelleet, että vaikka suurissa kaupungeissa viruksen leviämistahti on rauhoittunut, maaseudulla ja etelän osavaltioissa se jatkaa leviämistään.

Lisäksi kuolinluvut ovat edelleen korkeita, sillä ne seuraavat tartuntalukuja muutaman viikon jäljessä.

Toukokuussa koko Intiassa kirjattiin useina päivinä yli 400  000 uutta tartuntaa.

Maanantaina luku oli hieman yli 100  000.

Asiantuntijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että todellisuudessa niin tartuntojen kuin kuolleidenkin määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Intian koronakriisi syvenee – Suomen suurlähettilään mukaan pahin on vasta edessä 5:11
Suomen suurlähettiläs kertoi Intian surkeasta koronatilanteesta toukokuun alussa – uskoo pahimman olevan vasta edessä

Lue myös:

    Uusimmat