Koronan harvinainen vaikutus hämmästyttää brittilääkäreitä – syy pysyvän kuulovaurion kehittymiseen on hämärän peitossa

THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen kertoo näkemyksensä Suomen koronavirustilanteesta:"Keväällä oli tuuria matkassa ja opittiin muilta" 8:16
Video: THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen kertoo näkemyksensä Suomen koronavirustilanteesta

Britanniassa kuukauden tehohoidossa olleella miespotilaalla on todettu todennäköisesti koronaviruksesta johtuva kuulovaurio, kertoo The Independent. Vaikka syy-yhteys vaikuttaa selvältä, ovat lääkärit ihmeissään, miten virus on vaurion aiheuttanut.

45-vuotias mies oli ennen koronatartuntaa muuten hyväkuntoinen, mutta sairasti astmaa ja kuului siten riskiryhmään. Koronavirus aiheutti miehelle rajut oireet, joita hoidettiin ainakin remdesivir-lääkkeellä, suonensisäisillä steroideilla ja veriplasmalla. Hän oli tehohoidossa intuboituna.

Päästyään viimein 30 päivää kestäneestä tehohoidosta mies havaitsi pian toisessa korvassaan tinnitusta ja huonokuuloisuutta. Tämän jälkeen hänellä todettiin pysyvä kuulovaurio.

Lääkärit pitävät hyvin todennäköisenä, että kuulovaurion aiheutti juuri koronavirus, mutta selitystä sille, miksi näin on käynyt, ei ole. Testeissä muut tunnetut kuulovaurioiden syyt on voitu sulkea pois.

– Tutkimusten vähäisestä määrästä huolimatta, voidaan Covid-19:n ja kuulovaurion yhteyttä pitää huomattavan mahdollisena, lääkäreiden raportissa todetaan.

Maailmanlaajuisesti koronaan liittyvä kuulovaurio on raportoitu vain neljällä muulla potilaalla.

Lue myös:

    Uusimmat