Koronaluvuissa pomppu Etelä-Helsingin arvoalueilla – selittyy nuorten aikuisten yöelämällä, uskoo ylilääkäri

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi etenkin Helsingin eteläisessä kantakaupungissa ja alueilla kuten Eirassa, Hernesaaressa, Kaivopuistossa ja Ullanlinnassa. Tämä käy ilmi Helsingin kaupungin tilastosta, jossa koronatartuntoja seurataan postinumeroittain asukaslukuun suhteutettuna.

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi uskoo piikin johtuvan nuorten aikuisten aktiivisesta elämäntyylistä.

Tartuntoja on todettu erityisesti nuorilla aikuisilla.

– He ovat hyvin aktiivisia ja heillä on paljon kontakteja ja sitä myöten tartuntoja, Isosomppi sanoo.

Isosompin mukaan yleisimmät tartuntapaikat löytyvät yöelämästä: baareista, ravintoloista ja yksityistilaisuuksista. Ne keskittyvät hänen mukaansa etupäässä Helsingin kantakaupunkiin.

– Voi olla, että Helsinkiläiset saavat tartuntoja myös muualta, mutta tartunnat tilastoidaan postinumeron mukaan. Esimerkiksi moni sai tartunnan Hangon Regatassa heinäkuun alussa.

Monelta puuttuu rokotesuoja

Koska monelta nuorelta aikuiselta puutuu vielä kahden rokotteen suoja, on Isosompin mukaan heidän syytä harkita sosiaalisia kontakteja ja tartuntariskiä. 

Nuorten aikuisten olisi hänen mielestään tärkeää hakeutua rokotukseen niin pian kuin mahdollista.

– Ymmärrän, että on pitkään jatkuneen tilanteen johdosta kaipuu tavata, ja monesti tapaamiset ovat sellaisia, että tartuntariski liittyy siihen.

Lieviinkin koronatartuntaan viittaaviin oireisiin tulisi suhtautua vakavasti.

– Jäädään pois tapaamisesta ja käydään koronatestissä. Siten ei altisteta muita tartunnalle.

Nuorempienkin on syytä minimoida riskit

Isosomppia ilahduttaa se, että valtaosa riskiryhmiin kuuluvasta väestöstä on jo saanut kaksi rokotetta. Sen ansiosta vakavat sairastapaukset ja kuolemat ovat vähentyneet.

– Pandemian alkuvaiheisiin verrattuna niiden osalta tilanne on selkeästi kohentunut.

Vaikka nuoremmalla väestöllä riski päätyä koronavirustaudin takia sairaalaan on pieni, on Isosomppin mukaan tartuntamäärien kasvua tässäkin ikäluokassa varottava.

– Jos rokottamattomissa ikäryhmissä on kovin paljon tartuntoja, valitettavasti se riski voi jonkun kohdalla realisoitua.

Lue myös:

    Uusimmat