Helsingin pormestari Jan Vapaavuori baarien sulkemisesta: "Ellette te opiskelijat ja nuoret aikuiset ole varovaisempia, joku panee baarit kiinni"

4:05
MTV Uutiset kävi baarikierroksella Helsingin keskustassa – juhliessa korona ei paljon paina

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti tänään tiukan tiedotustilaisuuden, jossa hän osoitti vakavat sanat erityisesti nuorille aikuisille ja opiskelijoille.

Vapaavuoren mukaan Helsingissä on viimeisen viikon aikana todettu yhteensä 124 koronatartuntaa. Tartuntoja on ollut yli 17 päivässä. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon aikana 100 000 ihmistä kohden on noussut Helsingissä 27:ään. Esimerkiksi matkustuksen kannalta turvallisten maiden ilmaantuvuuslukuna pidetään 25:tä.

Helsingissä tartunnan lähde on tiedossa 34 prosentissa koronatapauksista. Koronavirukselle altistuneita ihmisiä oli viime viikolla yhteensä 880. Tehohoidossa ei ole tällä hetkellä ketään.

– Jonkinlainen kiihtymisvaihe taudissa on meneillään, Vapaavuori toteaa.

Suurin osa tapauksista nuorilla aikuisilla

Vapaavuoren mukaan tautia todetaan eniten nuorten aikuisten keskuudessa. 63 prosenttia tartunnan saaneista on alle 30-vuotiaita.

– Tauti kohdistuu vahvemmin nuoriin aikuisiin, joilla se ei kuitenkaan ole yhtä vakava kuin iäkkäämmillä ihmisillä.

Koulut eivät ole Vapaavuoren mukaan tartunnan lähteinä suuri huolenaihe, altistuksia ja tartuntoja on ilmennyt vain muutama. Jatkossa kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneet koronavirustartunnat ja -altistukset ilmoitetaan joka keskiviikko.

– Suurimmassa osassa tartunnan tapauksia ja tartunnan lähde ei ole ollut koulu, vaan baari, yökerho ja juhlatilanteet, erityisesti opiskelijajuhlat, Vapaavuori kertoo.

"Joku panee baarit kiinni"

Vapaavuori sanoo, että opiskelijajärjestöt ovat onnistuneet hyvin turvaohjeiden noudattamisessa itse opiskelijatapahtumissa, mutta juhlien jatkoilla ohjeet ovat unohtuneet.

– Erityisesti opiskelijoille ja nuoremmille aikuisille täytyy painottaa, että ellette te ole varovaisempia, joudumme ottamaan käyttöön vahvempia rajoitustoimenpiteitä. Asian voi ilmaista niinkin, että ellette ole varovaisempia, on mahdollista, että kohta joku panee baarit kiinni, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori myös toteaa, että yöelämässä voi saada tartunnan ja sitä kautta levittää sitä vanhempaan väestöön. Tämä voi osaltaan johtaa laajempiin rajoitustoimenpiteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja