Lasten koronatartuntojen määrä on moninkertaistunut – johtajaylilääkäri listaa kaksi merkittävää syytä tähän

Yhä useampi koronaan sairastunut on lapsi, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 0–9-vuotiaiden osuus koronaan sairastuneista on tämän vuoden alusta viisinkertaistunut. Jos vuoden alussa lasten tartuntoja oli viikossa kymmeniä, niitä on maaliskuussa ollut viikossa satoja.

– Selvä muutos on tapahtunut. Tartuntamäärät kasvoivat hiihtolomien jälkeen. Tällä hetkellä lasten tartuntojen osuus kaikista on vähän yli 10 prosenttia, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo.

Taustalla koronamuunnos ja hiihtolomat

Hiihtolomien lisäksi yksi selittävä tekijä tartuntamäärien nousuun on Mäkijärven mukaan muuntunut koronavirusmuoto, joka leviää aiempia muotoja herkemmin.

– Myös sillä on varmasti osittain tekemistä kasvaneisiin lukuihin, että päiväkoti-ikäisiä on testattu laajemmin, kun on havaittu tartuntaketjuja päiväkodeissa.

Myös Vaasassa on havaittu ilmiö, jossa tartunnoista jopa neljännes tulee perusopetuksen alaluokkalaisilta tai päiväkoti-ikäisiltä lapsilta.

Vaasan terveyskeskuksen johtaja ylilääkäri Heikki Kaukoranta uskoo kuitenkin, että taustalla on osaltaan myös tilastoharha. Hän uskoo, että myös aiemmin lapsilla on koronatartuntoja, mutta ne eivät paljastuneet, koska lapsia ei testattu yhtä ahkerasti kuin nykyään.

Ikäihmisten osuus tartunnoista pienenee

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen HUSista sanoo, että osaltaan lasten tartuntojen määrän kasvu heijastelee sitä, että tartuntamäärät kasvavat tällä hetkellä kaikissa ikäluokissa. Samalla ikäihmisten suhteellinen osuus tartunnoista vähenee rokotusten myötä.

Niemisen arvion mukaan lasten koronatartuntojen määrän kasvu ei vaadi uusia erityistoimenpiteitä, vaan samat toimenpiteet soveltuvat myös lasten tartuntojen ehkäisyyn. Erityisesti hän korostaa sitä, että oireisten lasten tulisi pysyä kotonaan.

Hänen mukaansa tartunnat tulevat lapsille pääsääntöisesti kotioloista ja perhepiiristä. Monesti lähes koko perhe on voinut saada tartunnan. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei koronavirusinfektio ole lapsilla yleensä erityisen vakava tauti. Siksi esimerkiksi päiväkotien sulkeminen olisi hänestä tarpeettoman voimallinen toimenpide.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja