Yli puolet suomalaisista on ladannut Koronavilkun – kokemus tarpeettomuudesta suurin syy asentamatta jättämiselle

4:54
Ammattihakkeri Benjamin Särkkä muutti mielensä koronasovelluksesta – katso video!

Hieman yli puolet suomalaisista on asentanut koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tarkoitetun Koronavilkku-sovelluksen, kertoo ohjelmistoyritys Privaonin kysely.

Kyselyssä 53 prosenttia kertoi ladanneensa mobiilisovelluksen. Sen sijaan 46 prosenttia oli jättänyt sovelluksen asentamatta. Lisäksi prosentti kertoi ladanneensa ja poistaneensa sen.

Sovellus on ollut suosituin naisten, alle 50-vuotiaiden ja Uudellamaalla asuvien parissa. Uudellamaalla sovelluksen on ladannut lähes kaksi kolmasosaa väestöstä, muualla Suomessa niukasti alle puolet.

Tietoturvaongelmia ei pelätä

Yleisin syy lataamatta jättämiselle oli se, että sovellusta ei koettu tarpeelliseksi. Tämän syyn mainitsi joka kolmas lataamatta jättäneistä. He ovat esimerkiksi kokeneet asuvansa riittävän syrjässä tai liikkuvansa vähän.

Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat, että vastaaja ei osannut asentaa sovellusta tai omistanut oikeanlaista laitetta. Tämä syy korostui yli 65-vuotiaiden parissa, joista sen mainitsi lähes kolmannes vastaajista.

Alle 35-vuotiaat vastaajat puolestaan sanoivat muita useammin, että eivät olleet muistaneet asiaa tai saaneet aikaiseksi. Heistä syyn mainitsi noin neljännes.

Vain kolme prosenttia vastaajista ilmoitti syyksi, että epäilee henkilötietojensa väärinkäyttöä.

–Tietosuoja ja kansalaisten luottamuksen saavuttaminen ovat hankkeen suunnittelua ja toteutusta ohjaavat tärkeimmät asiat. Taloustutkimuksen tulokset osoittavat, että tietosuojalla on ollut merkittävä vaikutus Koronavilkun suosioon, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietosuojavastaava Jarkko Reittu tiedotteessa.

Sovelluksen tarkoituksena on nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista. THL:n mukaan Koronavilkkuun ilmoitettiin syyskuussa 600 koronatartuntaa.

Se vastaa kolmasosaa syyskuussa Suomessa diagnosoiduista tartunnoista.

Kyselyn suoritti Taloustutkimus kahdessa erässä syyskuun puolivälissä ja loppupuolella. Siihen vastasi noin tuhat suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja