Koronakevät näkyi Googlen hakutiedoissa – näitä hakusanoja yhdysvaltalaiset käyttivät enemmän kuin koskaan 16 vuoden aikana

1:15
Videolla kerrotaan 14 arkista asiaa, jotka korona muutti ällöttäviksi.

Yhdysvaltalaiset hakivat koronakevään aikana tietoa paniikkikohtauksesta enemmän kuin aiemmin. 

Tuore yhdysvaltalaisanalyysi kertoo, että yhdysvaltalaisten Google-haut paniikkikohtauksille nousivat kevään aikana korkeampiin lukemiin kuin 16 vuoteen. Keväällä koronavirus alkoi levitä ympäri Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa.

Asia käy ilmi Kalifornian yliopiston San Diegon kampuksen alaisuudessa toimivan Qualcomm Institute’s Center For Data Driven Health -tutkimuskeskuksen tällä viikolla julkaisemasta analyysistä. Tutkimus julkaistiin The Journal of the American Medical Association -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa New York Post

Google Trends -sivuston datan avulla tutkijat selvittivät, miten usein ihmiset hakivat Googlesta tietoa käyttäen termejä ”panic attack” ja ”anxiety attack”, jotka molemmat suomentuvat ”paniikkikohtaukseksi”. Lisäksi he tutkivat, kuinka moni googlasi kysymyksen ”am I having a panic attack”, eli "onko minulla paniikkikohtaus”. Lisäksi he tutkivat samaa aineistoa hyödyntäen, moniko oli googlannut fraasin ”anxiety attack symptoms”, "paniikkikohtauksen oireet". He analysoivat, kuinka monesti näitä termejä oli haettu Yhdysvalloissa tammikuun 2004 ja toukokuun 2020 välisenä aikana. Kun huomioon otettiin sellaiset muuttujat kuten väestönkasvu ja lisääntynyt internetin käyttö kuluneen 20 vuoden aikana, tutkijat havaitsivat, että haut termeille ”anxiety attack” ja ”panic attack” olivat tämän vuoden maaliskuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana korkeammalla kuin koskaan ennen tarkastelujakson aikana.

Kaiken kaikkiaan paniikkikohtaukseen liittyvien hakujen määrä oli 11 prosenttia odotettua korkeammalla 58 päivää kestäneen jakson aikana, joka alkoi 13. maaliskuuta, jolloin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti, että koronavirusepidemian takia maassa oli kansallinen hätätila. Tässä analyysissä viimeinen päivä, jonka osalta dataa käytettiin, oli 9. toukokuuta.

Hakupiikkejä erityisesti tiettyinä ajankohtina

Tutkijat havaitsivat myös, että pandemian varhaisessa vaiheessa paniikkikohtausten oireisiin liittyvissä Google-hauissa ilmeni piikkejä samoina ajankohtina, kun Yhdysvalloissa ilmoitettiin jotain tärkeää liittyen koronaviruksen vastaisiin toimiin. Hakujen määrä kasvoi äkillisesti esimerkiksi 16. maaliskuuta, kun maassa annettiin ensimmäiset ohjeet liittyen sosiaalisen etäisyyden ylläpitämiseen. 

Hakujen määrässä tapahtui voimakas nousu myös esimerkiksi 28. maaliskuuta, päivää ennen kuin sosiaalisen etäisyydenoton ohjeistuksia laajennettiin Yhdysvalloissa. Tuolloin ahdistukseen liittyvien hakujen määrä oli 52 prosenttia odotettua korkeampi.

Kolmas esimerkki ilmiöstä on 26. maaliskuuta, jolloin Yhdysvallat ohitti Kiinan eniten raportoitujen koronavirustapausten määrässä. Haut lisääntyivät myös huhtikuun 3. päivä, kun Yhdysvaltojen tautikeskus CDC alkoi ohjeistaa kaikkia käyttämään kasvomaskia julkisella paikalla koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.  

Paniikkikohtausten oireisiin liittyvät haut alkoivat laskea normaalille tasolle 15. huhtikuuta ja ovat sen jälkeen palanneet tyypillisempiin lukemiin. Tämä voi tutkijoiden mukaan selittyä sillä, että yhdysvaltalaiset ovat mukautuneet koronavirustilanteen sävyttämään poikkeavaan arkeen. Syynä voi myös olla se, että netistä tietoa ahdistuksesta etsineet ovat jo saaneet apua.

Ahdistuneisuushäiriöt olivat jo ennen pandemiaa Yhdysvalloissa kaikkein yleisin mielenterveysongelma, kertoo New York Post. Yhdysvaltalaisen Anxiety and Depression Association of America -järjestön mukaan 40 miljoonaa aikuista, noin 18,1 prosenttia koko väestöstä, kärsii niistä joka vuosi. Paniikkikohtauksen oireita voivat olla rintakipu, hengitysvaikeudet, nopea syke, hikoilu, huimaus, pahoinvointi sekä yhtäkkiä iskevä kokonaisvaltainen pelontunne.

CDC:n mukaan Yhdysvalloissa on tähän mennessä todettu 5 752 653 koronavirustartuntatapausta. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 177 759.

Otsikkoa täsmennetty 27.8. klo 14.49.

Lähteet: New York Post, CDC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja