Koronakaranteeni lyhenee tästä päivästä alkaen – lievissä tapauksissa eristyksistä voi selvitä viikossa

Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee tästä päivästä alkaen 14 vuorokaudesta kymmeneen – Kelassa vaihtelevat karanteeni- käytännöt ovat aiheuttaneet lisätyötä 1:53
Nämä asiat muuttuvat karanteenikäytännössä: katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.

Koronaan liittyvä karanteeni- ja eristysaika lyhenevät tästä päivästä alkaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uuden ohjeistuksen perusteella.

Omaehtoinen karanteeni ja tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää kymmenen päivän rajapyykin jälkeen.

Lievissä tapauksissa lyhyempi karanteeni

Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa puolestaan lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään. Koronainfektio katsotaan lieväksi silloin, kun se ei vaadi sairaalahoitoa.

Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä, eristyksen jatkamiselle ei ole tarvetta.

THL:n Puumalaisen mukaan koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tarttuvuus vähenee tämän jälkeen nopeasti erityisesti lievissä infektioissa.

Muutokset eivät vaikuta sellaisen eristyksen tai karanteenin pituuteen, joka on alkanut ennen maanantaita.

Lue myös:

    Uusimmat