Koronaennätykset paukkuvat maailmalla – WHO varoittaa omikronin vähättelystä: "Nyt ei ole oikea aika nostaa valkoista lippua"

WHO:n pääjohtaja ennusti omikronmuunnoksen aiheuttavan koronatartuntojen tsunamin – Seitsemän uutiset näyttää, miten omikron on vaikuttanut maailman tautitilanteeseen 1:51
WHO ennusti omikronmuunnoksen aiheuttavan koronatartuntojen tsunamin – näin omikron oli ehtinyt vaikuttaa maailman tautitilanteeseen 14. tammikuuta mennessä

Vaikka omikronmuunnos on useissa tapauksissa aiempia variantteja lieväoireisempi, WHO varoittaa, ettei sen uhkaa kannata vähätellä. Koronaennätykset paukkuvatkin eri puolilla maailmaa. 

Koronaviruspandemia ei ole läheskään ohitse, YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti tiistaina.

Ja se näkyy tilastoissa. 

Useissa Euroopan maissa on nimittäin raportoitu tällä viikolla ennätyksellisiä lukuja päivittäisissä tartuntamäärissä, kertoo BBC. 

Esimerkiksi Ranska ilmoitti eilen tiistaina, että maassa on todettu liki puoli miljoonaa uutta koronatartuntaa. Kyseessä on yli nelinkertainen määrä maan maanantaiseen lukuun verrattuna. 

Tanskassa puolestaan viranomaiset raportoivat ennätyksellisen määrän uusia tartuntoja, liki 33 500. Italiassa vastaava luku oli eilen tiistaina 228 179.

BBC:n mukaan on havaittavissa merkkejä siitä, että omikronaalto on saavuttanut huippunsa joissakin Euroopan maissa, kuten Irlannissa. 

Suomessa huipun on uumoiltu osuvan tammi- ja helmikuun vaihteeseen, minkä vuoksi Sanna Marinin (sd.) hallitus haluaa jatkaa koronarajoituksia helmikuun puoliväliin saakka. 

Uusia variantteja syntyy omikronin leviämisen myötä

Nopea tartuntojen määrän kasvu ei ole ilmiö ainoastaan Euroopassa, vaan kyseessä on globaali ongelma. 

WHO:n johtajan mukaan nopeasti leviävä omikronmuunnos on aiheuttanut viimeisen viikon aikana noin 18 miljoonaa uutta koronavirustartuntaa maailmanlaajuisesti.

Juuri tästä syystä omikronmuunnosta on Tedrosin mukaan seurattava tarkasti. 

– Omikronin uskomattoman kovan maailmanlaajuisen leviämisen myötä uusia variantteja ilmaantuu hyvin todennäköisesti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan – katso video!

WHO: Omikronin uhkaa ei saa vähätellä

Tedros muistuttikin, että omikronmuunnoksen aiheuttamaa uhkaa pidä vähätellä, vaikka sen on todettu olevan aiempia variantteja lieväoireisempi. 

–  Omikron saattaa olla vähemmän vakava, mutta puheet siitä, että se olisi lievä tauti, ovat harhaanjohtavia. Älkää epäilkö: omikron vie sairaalaan ja aiheuttaa kuolemia, hän totesi lehdistötilaisuudessa tiistaina. 

Tedrosin mukaan painetta terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan täytyy saada vähennettyä, etenkin sellaisissa maissa, joiden rokotuskattavuus on edelleen alhainen.

–  Nyt ei ole oikea aika antaa periksi ja nostaa valkoista lippua, Tedros evästi.

WHO:n terveyden hätätilanteiden johtaja Mike Ryan puolestaan totesi, että omikron lisää hyvin todennäköisesti sairaalahoidon tarvetta sekä kuolemantapauksia erityisesti maissa, joissa rokotekattavuus on pysynyt matalana. 

WHO:n laskemien mukaan joka viikko koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolee noin 45 000 ihmistä maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat