Marin: Hallitus pohtii koronan poistamista yleisvaarallisten tartuntatautien listalta

Pääministeri Marin: Rajoitukset jatkuvat todennäköisesti tammikuun jälkeen - koronapassin muuttaminen rokotepassiksi myös pohdinnassa 5:32
Pääministeri Marin: Rajoitukset jatkuvat todennäköisesti tammikuun jälkeen - koronapassin muuttaminen rokotepassiksi myös pohdinnassa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nykyisiä koronarajoituksia jatketaan todennäköisesti tammikuun jälkeen. Pohdinnassa on myös se, tulisiko korona poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. 

Hallitus neuvottelee parhaillaan Säätytalolla koronatilanteesta pääministeri Marinin johdolla.

Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle, että hallitus neuvottelee sekä koronan hybridistrategian että testaus- ja jäljitysstrategian päivittämisestä.

Keskeinen kysymys on Marinin mukaan se, miten koronaan jatkossa suhtaudutaan.

– Meidän pitää pohtia, ovatko aikaisemmat strategian lainalaisuudet enää voimassa vai onko meidän syytä muuttaa kokonaisuudessaan suhtautumista.

Pohdinnassa on Marinin mukaan myös se, tulisiko korona poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. 

– Varmasti keskusteluun nousee myös se, missä vaiheessa olisi sellainen aika – tai tuleeko sellainen aika nopeastikin – että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Tämä on tietysti terveysviranomaisten arvioima asia, mutta kaikki nämä asiat ovat keskustelussa.

Rajoitukset jatkumassa tammikuun jälkeen

Marinin mukaan on todennäköistä, että nykyisiä koronarajoituksia jatketaan tammikuun jälkeen.

Samalla Marin kuitenkin totesi, että nykyiset rajoitukset eivät ole yhtä tehokkaita omikronmuunnosta vastaan.

– Meidän on todennäköisesti jatkettava nykyisiä rajoituksia vielä tammikuun lopusta mutta kuinka pitkään, siitä keskustelumme. Näemme, että rajoitukset eivät ole yhtä vaikuttavia omikronmuunnoksia vastaan. Emme halua turhaan ylläpitää rajoituksia ja vaikeuttaa ihmisten elämää ja yritysten toimintaa.

Marinin mukaan hallitus seuraa myös muiden maiden toimia.

– Useat maat ovat tehneet päätöksiä, joissa rajoituksia höllennetään ja niistä luovutaan vaikka tilanne on heikko. Katsomme myös Britannian tilannetta tarkkaan. Siellä sairaalahoidon määrä on lähtenyt laskuun vaikka tilanne on ollut paha. 

Koronapassi rokotepassiksi?

Hallitus aikoo neuvotteluissaan linjata myös koronapassin laajentamista sekä koronapassin muuttamisesta rokotepassiksi.

– Keskustelemme esimerkiksi siitä, olisiko syytä muuttaa se passi rokotepassiksi, vai onko testaus edelleen osa tätä passin kokonaisuutta. Lisäksi olemme aikaisemmin ajatelleet niin, että olisi hyvä, että tämä olisi otettavissa itsenäisenä välineenä käyttöön. Ei vain niin, että se on vapautuksen rajoituksista vaan niin, että sen eri toimijat voisivat itse ottaa käytöön.

Varsinaisia päätöksiä hallituksen neuvotteluista ei tänään todennäköisesti ole luvassa.

– Tänään teemme käymme linjauskeskustelua. En lähde ennakoimaan, mutta toivon, että keskusteluissa pitkälle päästään.

Lue myös:

    Uusimmat