Koronaan sairastuneelle vanhukselle pitäisi antaa myös mahdollisuus kuolla, sanoo Hyvinvointialan liiton hoivajohtaja – "Jos mietitään, mikä on hyvä ikääntyneelle..."

8:27
Hyvinvointialan liiton hoivajohtaja Arja Laitinen vieraili aamun Uutisaamu-ohjelmassa. Katso koko haastattelu yltä.

Hyvinvointialan liiton mukaan vanhainkodeissa tulisi pitää koronakriisin keskellä huolta, että jokaiselle asiakkaalle on tehty henkilökohtainen hoitosuunnitelma. Liiton hoivajohtajan mukaan ikääntyneimmille koronavirukseen sairastuville tulisi antaa mahdollisuus myös luonnolliseen kuolemaan.

Hyvinvointialan liiton HALI ry:n hoivajohtaja Arja Laitinen sanoo, että hoivakodeissa tulisi pitää huoli siitä, että jokaiselle asiakkaalle on tehty henkilökohtainen hoito- ja palvelusuunnitelma.

Suunnitelmaan kuuluu esimerkiksi tieto siitä, millaista ohjelmaa vanhukselle tulisi hoivakodissa järjestää, mutta myös se, miten häntä hoidetaan esimerkiksi vaikean sairauden yllättäessä – vai hoidetaanko ollenkaan.

Laitisen mukaan kaikkein vanhimmille asiakkaille tulisikin antaa mahdollisuus luonnolliseen kuolemaan.

– Haluaisin puhua siitä, että selkeästi yli 85-vuotiaiden kohdalla sallitaan luonnollinen kuolema. On syynä sitten koronan aiheuttama keuhkokuume, kausi-influenssan aiheuttama keuhkokuume tai muu sairaus, joka edellyttää tehohoitoa, hän kommentoi MTV:n Uutisaamussa.

– Jos mietitään, mikä on hyvä ikääntyneelle, elämän selkeästi loppupäässä olevalle vanhukselle – jokaisen on mietittävä omalla kohdallaan, onko se elämän päättyminen terveyskeskuksessa tai teho-osastolla vai hoivakodissa, omien läheisten ja tuttujen hoitajien ympäröimänä, Laitinen perustelee.

Hoitosuunnitelmasta tulee Laitisen mukaan päättää yhdessä niin, että mukana ovat vastuulääkäri, hoitajat sekä vanhus itse että mahdollisesti myös tämän läheiset.

– Tulee yhteisesti tehdä se päätös, mikä on vaativan erikoissairaanhoidon tai tehohoidon tarve tai tahtotila ikääntyneellä itsellään.

Miten koronakriisistä selvitään vanhainkodeissa? Katso Laitisen koko haastattelu artikkelin yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja