Korona Ruotsissa: Suomalaistaustaisilla yli kaksinkertainen riski sairastua koronaan koko väestöön verrattuna

Yli 80 prosenttia pitää koronavirusta uhkana – näin se näkyy suomalaisten alkoholin kulutuksessa 3:29
Suurin osa suomalaisista pitää koronaa uhkana.

Ruotsissa on koronaan kuolleita nyt miljoonaa asukasta kohden 139. Suomessa vastaava suhdeluku on 14.

Ruotsinsuomalaisten todennäköisyys sairastua koronaan on Ruotsin koko väestöön verrattuna yli kaksinkertainen, kirjoittaa ruotsalaislehti Aftonbladetin kolumnissa Britta Svensson.

Hän kertoo saaneensa käsiinsä Ruotsin kansanterveyslaitoksen tilastot, joista käy ilmi koronaan kuolleiden ja sairastuneiden kansalaisuudet. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat. 

Svenssonin siteeraamien kansanterveyslaitoksen tuoreiden tilastojen mukaan somalitaustaiset ja ruotsinsuomalaiset ovat vahvasti yliedustettuina Tukholman alueen koronakuolemissa ruotsalaisiin verrattuna.

–Toinen Ruotsin kansanterveysviranomaisen raportissa yksilöity riskiryhmä (somalien ohella) on ruotsinsuomalaiset. Monet heistä saapuivat Ruotsiin 1960-luvulla, ja heillä oli raskas ja vaarallinen työpaikka teollisuudessa. Raportin mukaan heillä on nyt enemmän syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja keskimääräiseen väestöön verrattuna, kirjoittaa Svensson.

Tukholman alueella koronavirustartunnat ovat yleisimpiä Järvafältetissa, jossa asuu paljon somalitaustaisia. Heti perässä tulee tuhansien ruotsinsuomalaisten kansoittama Sundbybergin alue.

Koronavirus on kurittanut Ruotsia rankalla kädellä. Osittain tämä saattaa johtua siitä, että Ruotsi on erottunut koronakriisin hoidossa vapaammalla linjalla, jossa yhteiskuntaa ei ole eristetty niin tiukasti kuin monissa muissa maissa. Vapaa linja on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä.

Ruotsissa koronaviruksen takia kuolleiden määrä on tänään noussut 1 400:aan. Viimeisen vuorokauden aikana uusia kuolemia raportoitiin 67. 

Lue myös:

    Uusimmat